Pokřivený přístup řetězců likviduje naše zemědělce. Diktují i velikost jablka, tvrdí experti

Ovoce v řetězcích musí odpovídat parametrům.

Ovocnáři kácejí stromy

Pokřivený přístup řetězců a jejich podmínky likvidují naše zemědělce. Právě ony mají mít podle Petra Štěpánka (STAN) veliký podíl na tom, že naši ovocnáři neprodávají vypěstované produkty a musejí kácet sady, sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Stejného názoru je i poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková, která navíc upozornila na „nemravnou“ marži obchodníků.

Poslankyně Balaštíková se postavila proti myšlence kácení ovocných sadů a zdůraznila význam diverzifikace krajiny a zdravotní přínos českých jablek. Zmínila ale nedostatečnou podporu českých zemědělců, díky níž nejsou schopni čelit konkurenci ze zahraničí. Zejména z Polska, kde je zemědělství silně dotováno, a polská jablka se proto v tuzemsku prodávají za nižší ceny než česká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Balaštíková: Pavel by měl domluvit Fialovi. Nejsme ve Francii, odmítl Pospíšil

Proti tomu se však Štěpánek ohradil a zdůraznil, že podpora zemědělství je masivní a permanentní. A nepovažuje to tedy za důvod, proč pěstitelé ruší své sady. Jejich bezmoc podle senátora STAN spočívá v nedostatečném odbytu. „Když zemědělci vypěstují své produkty, chtějí je i prodat, nechtějí je mít na skladě nebo je nechávat nesklizené na stromech,“ dodal s tím, že východisko spatřuje v přidané hodnotě, tedy zpracovávání ovoce na pálenky, džemy a podobně.

Podívejte se: Jak se k situaci ovocnářů vyjádřili prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová a agrární analytik Petr Havel.

Oba hosté se však shodují, že za nevýhodnou pozici českých pěstitelů nejvíce zodpovídají obchodní řetězce. „Obchodníci opravdu zlikvidovali české zemědělství, protože není možné, aby ten, kdo vyrábí a produkuje, měl nižší marži než ten, kdo prodává,“ zmínila Balaštíková na příkladu zmíněných jablek, která se vykupují za třináct korun a prodávají za třicet.

O nesmyslných diktátech řetězců se rozpovídal i Štěpánek. Zmínil například velikost jablek, kterou řetězce přeměřují. Pokud jejich tvar neodpovídá ideálu, je i krásné zdravé ovoce určeno k likvidaci, postěžoval si.

Celý rozhovor s poslankyní hnutí ANO Margitou Balaštíkovou a se senátorem STAN Petrem Štěpánkem, ve kterém se mimo jiné zmínili o vlivu úsporného balíčku na zemědělství či zhodnotili budoucího ministra zemědělství Marka Výborného, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: