Balaštíková: Pavel by měl domluvit Fialovi. Nejsme ve Francii, odmítl Pospíšil

europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a členka rozpočtového a zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO)

360° 19.6.2023

Odbory vyzvaly prezidenta Petra Pavla, aby začal moderovat jejich debatu s kabinetem Petra Fialy. Hlava státu by se toho měla chopit a jestli to neudělá, bude to mít kritické následky pro tuhle vládu, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS členka rozpočtového a zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO). Zároveň podotkla, že Pavel by měl domluvit Fialovi kvůli vládní komunikaci. To ale odmítá europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle něj kabinet nese plnou politickou odpovědnost za své kroky a prezident do debaty nemá vstupovat. Diskuze se zúčastnili i místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek a ekonom Štěpán Křeček.

Prezident Petr Pavel v nedělní Partii Terezie Tománkové uvedl, že se nechystá vstupovat do projednávání vládního ozdravného balíčku. Odbory ho ale v pondělí i tak vyzvaly, aby jejich debatu s vládou moderoval. „Pan prezident by se toho měl chopit. Jestli to neudělá, bude to mít kritické následky pro tuhle vládu, protože lidé jsou nespokojení. Denně to slyším z úst občanů,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS členka rozpočtového a zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První balík opatření podle Pavla nebude stačit. Očekává přípravy druhého, možná i třetího

Zároveň uvedla, že pochybuje o odborných znalostech prezidenta Pavla. „Už z jeho vyjádření je jasné, že je spíš pasivní a není si jistý v kramflecích v ekonomice. To bylo jasné už v jeho volební kampani, že to nejsou jeho silné stránky,“ podotkla Balaštíková.

Podle ní by měl Pavel domluvit i premiérovi Petru Fialovi. „Jestliže chce vláda udělat pořádek v zemi a jestli chce, aby tu byl sociální smír, tak musí komunikovat. A to opravdu nedělá ani s opozicí, ani se žádnými jinými organizacemi,“ zdůraznila Balaštíková.

S tím ale nesouhlasí europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Jsme parlamentní republika, vláda nese plnou politickou odpovědnost za své kroky, tedy i za reformy. A buď je bude schopna obhájit před voliči a uspěje, anebo to nezvládne, a potom jí voliči podle toho rozdají karty v příštích parlamentních volbách,“ uvedl Pospíšil. Dodal, že abychom po prezidentovi mohli chtít moderování sporu mezi odboráři a vládou, museli bychom mít republiku jako například Francie. „Tedy poloprezidetnský systém, kde je prezident opravdu schopen z nějakého titulu moderovat debatu,“ vysvětlil.

Podle něj hlava státu nemá přebírat odpovědnost za vládu. „Toto je vládní balíček. Vláda ví, proč to dělá, a musí to zvládnout prosadit technicky, ale také odkomunikovat. Nedivím se panu prezidentovi, že do toho nechce vstoupit,“ dodal Pospíšil.

Ekonom Štěpán Křeček, který je zároveň poradcem premiéra, pak ocenil Fialu za to, jak je chladný a přijímá až urážlivé postoje odborů. „Po tom, co by odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, bych s nimi všechna jednání zrušil. Dokud to neodvolají, tak bych s nimi nejednal,“ řekl Křeček.

Ve výše přiloženém videu se podívejte na celou diskuzi, která se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS odehrála, a dozvíte se, na co sází Vít Samek v komunikaci s vládou, z čeho Margita Balaštíková nařkla Jiřího Pospíšila a co navrhuje Štěpán Křeček.

Tagy: