Pokud nebudeme investovat do nových technologií, potraviny nezlevní, varuje Večeřová

prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

360° 13.9.2023

Jestliže se nebude investovat do konkurenceschopnosti a do lepších technologií, potraviny nebudou dále zlevňovat, uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Zároveň podotkla, že zrušení investičních dotací může ovlivnit i soukromé firmy, které reálně nejsou tak velké.

Ministr zemědělství Marek Výborný v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS nastínil, jaké dotace se budou škrtat. „Nebudeme podporovat provozní dotace, ty si myslím, že obecně křiví trh. Kde se podle mého názoru také nemá úplně cílit v rámci dotační politiky, je třeba investiční podpora firmám, jež vykazují dlouhodobě solidní zisky,“ uvedl Výborný (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Startuje program Oprav dům po babičce. Kdo bude mít finanční výhodu a kdo pomoc nedostane?

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová tvrdí, že zrušení investičních dotací může pro některé filmy znamenat problém. „Některé firmy mají třeba 260 zaměstnanců, jenom kvůli tomu, že mají například vlastní autodopravu a vlastní prodejny, jsou ve škatulce velká firma. Ty s tím budou mít skutečně problém a mohou přestat investovat do udržitelnosti a do zlepšení hospodaření s energií,“ popsala Večeřová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

To bude mít podle ní za následek, že se potraviny nezlepší. „Nebudou se snižovat náklady,“ podotkla Večeřová. „Jestliže se nebude investovat do konkurenceschopnosti, do lepších technologií, tak potraviny nebudou zlevňovat,“ dodala.

S tím, že vstupy ovlivní cenu potravin, souhlasí i viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Patrik Dojčinovič. „Bavme se taky o vstupech, jako je energie. Když se podíváte na loňský rok, tak tomu, kdo měl dlouhodobé kontrakty, se v průměru energie zdražila třeba o 60 procent, pokud někdo obchodoval pouze spotově, bylo to až 120 procent. A to jsou všechno věci, které zásadním vstupem nebo způsobem ovlivňují cenu potravin,“ popsal Dojčinovič.

Tagy:
jídlo technologie dotace KDU-ČSL Marek Výborný Potravinářská komora České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky