Znepokojivý nedostatek dozorců. Pokus o útěk vězně umožnil i podstav, připouští mluvčí

Z věznice Valdice na Jičínsku se v sobotu ráno pokusil uprchnout vězeň.

Nebezpečný vězeň se pokusil utéct z Valdic

Z věznice Valdice na Jičínsku se v sobotu ráno pokusil uprchnout vězeň. Než ho vězeňská služba dopadla, podařilo se mu překonat oplocení a ohradní zeď. Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Markéty Prunerové mohl útěk souviset s nedostatkem dozorců.

Z valdické věznice se v sobotu ráno pokusil uprchnout vězeň. Podařilo se mu překonat vysoký plot a ohradní zeď. Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Markéty Prunerové ale nešlo o selhání. „Naopak, strážní služba ve věznici Valdice zareagovala naprosto bleskově, spolehlivě a profesionálně. Odsouzený pachatel, který se pokusil o útěk, byl dopaden,“ řekla Prunerová a potvrdila, že došlo k použití služební zbraně. „Bylo vypáleno několik výstřelů, ale nedošlo ke zranění žádné osoby,“ řekla mluvčí.

Z valdické věznice se ještě nikomu utéct nepodařilo. „Ve věznici Valdice nikdy nedošlo k dokonání útěku. Co se celkově útěků týká, v loňském roce jsme zaznamenali jeden útěk a v předloňském také,“ sdělila Prunerová s tím, že v dřívějšcích letech žádné útěky neevidovali.

Mluvčí Vězeňské služby zároveň připustila, že pokus o útěk může souviset s nedostatkem zaměstnanců. „Má to přímou souvislost, neboť se potýkáme s personálním podstavem. Nejhorší je situace v Praze a právě ve Valdicích, kde v tuto chvíli chybí 60 dozorců a strážných. Dalších 12 osob je ve výpovědi,“ řekla Prunerová. „Nabízíme benefity, náborové příspěvky, ozdravné pobyty, možnost rehabilitační péče přímo ve věznici Valdice, ale bohužel pro nově příchozí není tato nabídka asi dostatečně lákavá,“ dodala.

Tagy:
vězení věznice Královéhradecký kraj Praha Valdice Vězeňská služba České republiky okres Jičín Markéta Prunerová