Dramatický útěk z valdické věznice. Muž pronikl za plot, místem zněly varovné výstřely

Ve valdické věznici se pokusil o útěk pětatřicetiletý muž, který si odpykává trest za vraždu

Nebezpečný vězeň se pokusil utéct z Valdic

Z valdické věznice se v sobotu dopoledne pokusil utéct vězeň. Šlo o třiatřicetiletého Jana Š., který přelezl plot. Ve věznici si odpykával trest za loupež a pokus o vraždu. Vězeňská služba ho zadržela, přičemž využila i varovné výstřely.

Z valdické věznice se v sobotu pokusil uprchnout třiatřicetiletý muž. Podle zdrojů obeznámených s případem si Josef Š. odpykával trest za loupež a pokus o vraždu. „Kolem deváté hodiny jsem přijížděl na návštěvu a slyšel jsem střelbu. Nejdřív jednu ránu, pak jsem viděl vyběhnout dva dozorce z vrátnice, běželi někam dozadu a ozvaly se další dvě rány,“ popsal pro CNN Prima NEWS svědek události.

„Mohu potvrdit útěk vězněné osoby. Odsouzený muž překonal oplocení i ohradní zeď. Příslušníci věznice Valdice ale okamžitě zareagovali a byla použita i služební zbraň,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Výstřelů bylo podle svědků hned několik, některé varovné a další pak i přímo proti prchajícímu muži. Podle informací CNN Prima NEWS měl muž utéct z vycházkového dvora. Údajně překonal dva ploty, které jsou uvnitř věznice, a přelezl i vysokou zeď, na které je žiletkový drát.

Chytit muže se prý podařilo strážcům jen pár metrů od zdi věznice v poli. „Ke zranění žádné osoby nedošlo. Vězeň na útěku byl zpacifikován a útěk nedokonal,“ sdělila Prunerová.

„Nejdřív jsem viděla, jak běží pes, a pak se ozval řev. Potom jsem viděla, jak ho vlečou zpátky k areálu. Byl takovej větší, robustnější a byl od krve,“ líčila svědkyně. Muže pak eskorta převezla zřejmě na ošetření nebo k výslechu.

Chybělo opravdu málo a muž byl na svobodě. Jak se mu podařilo překonat zabezpečení, teď zjišťují vyšetřovatelé. Na místě byli celý den a zajišťovali stopy a důkazy. Podle místních prý v době útěku nikdo z dozorců na strážní věži č. 3 nebyl. Je pravděpodobné, že to má spojitost s nedostatkem personálu ve věznici.

„Stejně jako i v ostatních věznicích, tak i ve věznice Valdice se potýkáme s podstavem. Aktuálně je zde ve výpovědi 12 příslušníků, celkové chybí 60 příslušníků,“ vysvětlila Prunerová.

Místní si ale nyní mohou oddechnout. Profesionální zásah vězeňské služby byl bleskový a Josef Š. je znovu pod zámkem. Podle zdrojů CNN Prima NEWS jde o nebezpečného pachatele a ve vězení měl být ještě minimálně 11 let. Teď se mu zřejmě trest protáhne.

Tagy: