Triumfální ústup vagnerovců. Rusové se s nimi loučili oslavami, Šojgu se stále neukázal

Vagnerovci se stáhli z Rostova na Donu.

Reakce na Prigožinovo tažení k Moskvě

Pokus o puč v Rusku skončil. Jevgenij Prigožin se přesunul do exilu v Bělorusku. Kreml šéfovi žoldáků i jeho armádě slíbil beztrestnost. Vagnerovce, kteří se stahovali zpět na Ukrajinu, lidé v ulicích Rostova na Donu oslavovali jako hrdiny. Svět nyní čeká na další kroky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na první pohled ponížení a neúspěch. Před branami Moskvy se soukromá armáda otočila a tažení na ruskou metropoli skončilo. V ulicích Rostova na Donu se žoldáci z Vagnerovy skupiny, mnozí z nich bývalí vězni a násilníci, dočkali nekonečných oslav. Stejně tak jejich šéf Jevgenij Prigožin. Ten v neděli ráno údajně začal nový život. V běloruském exilu.

ČTĚTE TAKÉ: Konec Šojgua? Špatná zpráva pro Ukrajince, vystřídat ho může Řezník z Aleppa, říká Kaizr

Dohodu o stažení vagnerovců z Moskevské oblasti zpět do polních táborů údajně vyjednal Alexander Lukašenko. Prý proto, že se zná s Prigožinem dvacet let. Nabídl mu pobyt ve své zemi a dojednal beztrestnost nejen pro členy jeho soukromé armády, ale jeho samotného. Analytici se domnívají, že přítomnost Prigožina v Bělorusku posílí Lukašenkovu vratkou pozici a oslabí kritiky.

Od začátku vzpoury se ani jednou neukázal ministr obrany Sergej Šojgu. To vede k fámám, že už ho Putin sesadil. Nicméně mluvčí Kremlu tvrdí, že změny na ministerstvu obrany ani ve vedení ruské armády nejsou a nebyly součástí dohody s Prigožinem. „Nejvyšším cílem bylo vyhnout se krveprolití a vnitřní konfrontaci s nepředvídatelnými výsledky,“ uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu.

Ukrajinci doufají v otřesení ruské morálky

Objevily se spekulace, které naznačují, že Šojgua by mohl ve funkci ministra obrany nahradit ruský generál Sergej Surovikin, jemuž se přezdívá pan Armagedon nebo řezník z Aleppa. Změny se očekávají i ve vedení ruské armády. Valerij Gerasimov by také mohl skončit. Prigožinovi by se tak splnily dva klíčové body, které ho vedly k pochodu na Moskvu.

Oči celého světa jsou nyní upřeny na Moskvu respektive na šéfa Kremlu. Podle expertů pochod žoldáků a sám Prigožin, Putinův bývalý kamarád, značně oslabil pozici ruského prezidenta.

S napětím sledovali sobotní situaci v Rusku také Ukrajinci, kteří, dá se říci, „fandili“ Prigožinovi. „Ukrajinci doufají, že to otřese ruskou morálkou. V tuto chvíli je ale situace na frontách neměnná,“ popsal aktuální dění na Ukrajině vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Připomeňte si sobotní události v Rusku.

Tagy:
Vladimir Putin vzpoura CNN Prima NEWS Rusko Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin