Policejní prezident odvolá krajského šéfa Husáka, má zatím zůstat na řadové pozici

Policejní prezident odvolá Husáka z pozice krajského ředitele

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá Vladislava Husáka k 1. únoru z postu libereckého krajského policejního ředitele kvůli jeho účasti na sobotní narozeninové oslavě v teplickém hotelu. Zároveň s ním povede kázeňské řízení, do jehož ukončení bude Husák jen na řadové pozici. Švejdar to napsal na Twitteru. „Věřím, že celá personální situace bude vyřešena co nejdříve,“ uvedl. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje Husákovo odvolání za správné rozhodnutí.

„Po dnešním jednání s plk. Husákem jsem rozhodl, že ho k 1. 2. 2021 odvolám z pozice krajského policejního ředitele a do doby ukončení kázeňského řízení ustanovím na řadovou pozici bez příplatku za vedení. Plk. Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené, jíž jsem vyhověl,“ napsal Švejdar na Twitter.

Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru...

„Na dnešním jednání s policejním prezidentem Janem Švejdarem jsem nabídl svou funkci a dohodl se s ním na tom, že mě odvolá z funkce ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zároveň jsme se také shodli na tom, že do doby ukončení kázeňského řízení budu zařazen na pozici bez příplatku za vedení. Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru a naše dlouhodobá a úspěšná práce v našem kraji. Věřím, že celá personální situace bude vyřešena co nejdříve,“ sdělil Husák.

Hamáček považuje Husákovo odvolání za správné rozhodnutí. Bylo podle něj jediným možným krokem ze Švejdarovy strany. S rozhodnutím policejního prezidenta souhlasí šéf KSČM Vojtěch Filip. „Myslím si, že rozhodnutí policejního prezidenta je správné. Ten, kdo má pravidla dodržovat, je nemůže zároveň porušovat,“ řekl Filip ve Sněmovně.

Husák se podle zjištění Radiožurnálu účastnil narozeninové oslavy Petra Bendy, významného člena ČSSD a bývalého poslance, v hotelu v Teplicích, který Benda vlastní. Bendovy narozeninové oslavy se mimo jiných dále zúčastnili i předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát.

„Návštěva oslavy narozenin pana Bendy nebyla důvodem mé sobotní přítomnosti v hotelu Prince de Ligne v Teplicích,“ uvedl dříve pro PressPort Magazín Husák s tím, že jeho cílem bylo dlouhodobě plánované setkání s Hniličkou a Šlégrem a setkání s nimi není kvůli jejich vytíženosti jednoduché. „Naším společným a dlouhodobým tématem je činnost sportovní unie, za kterou jsem oprávněn jednat,“ dodal.

Když Husák na místo dorazil, s Hniličkou i Šlégrem se podle svých slov sešel a nějakou dobu spolu jednali. „Po schůzce jsem měl v plánu pokračovat v cestě do Liberce. To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ sdělil krajský policejní ředitel.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Podle svědků hosty obsluhovali číšníci. To znamená, že akce porušovala některá vládní nařízení. Lidé prý neměli ani roušky.

Sobotní oslavu prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení. Zavřená musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty.

Tagy: