Policie obklíčila osadu na Slovensku. Nakažení covidem se snaží dostat z karantény

Policie v obci Ratanovce střeží romskou osadu

Slovenští policisté museli obklíčit obec Ratanovce u Piešťan. Třicet procent obyvatel tam je pozitivních na koronavirus. Jenže nakažení odmítají sedět doma a pokoušejí se z vesničky dostat pryč. Policistům museli na pomoc přijet i vojáci.

Osada Ratanovce. Z asi 200 obyvatel tam má koronavirus už 28 lidí. Desítky policistů jsou v pohotovosti, silnice k obci jsou neprodyšně uzavřené. Někteří obyvatelé, kteří mají být v karanténě, se ale chtěli dostat z obce pryč. „Policisté jsou od pátku v pohotovosti a fyzicky vykonávají dohled nad všemi osobami, které žijí v romské osadě v obci Ratnovce,“ popsala situaci policejní mluvčí Mária Linkešová.

Antigenní testování na karonovaris v obci ukázalo, že každý třetí obyvatel osady je pozitivní. Úřady musely, podle policistů, zasáhnout. „Otestovali jsme 88 osob, z toho 28 mělo pozitivní výsledek,“ uvedla starostka obce Daniela Sigetová.

V obci pak zasedl krizový štáb. Regionální hygienik rozhodl, že do karantény musí všichni obyvatelé. Karanténa potrvá minimálně 14 dní. To některé obyvatele osady rozčílilo. „Tak já jsem negativní a mam být s pozitivními? Jak je to možné? Proč nedali do izolace ty pozitivní? Já jsem čistý,“ zlobil se jeden z místních.

Situace v obci je stále napjatá. Policie proto požádala o pomoc armádu. Podle starostky Sigetové někteří obyvatelé obce karanténu nedodržovali, tudíž se bude nemoc šířit dále. Navíc ochota ji dodržovat klesá s tím, jak se blíží vánoční svátky.

Tagy: