Psí zápasy se na Slovensku konají roky. Nyní se do nich zapojují i malé děti

Do psích zápasů se na Slovensku angažují už i malé děti (Zdroj: Facebook / Československý kastračný program)

Před několika dny otřáslo Slovenskem video, na kterém mají děti na šňůře přivázanou zhruba desetiletou fenu a hážou ji mezi další psy. Tyto zápasy, které jsou na Slovensku léta nelegálně praktikovány, jsou často považovány za regulérní povolání. Nyní se tak do morbidního podnikání zapojují i malé děti. Fena, která dostala jméno Niagara, zápas přežila a nyní je v péči Československého kastračního programu. Následky si ale ponese do konce života.

Některé záběry z osady na Sečovsku uveřejnil Československý kastračný program na svém facebookovém profilu. Zranění, která fena po boji utrpěla, bylo nespočet. „Infuze, antibiotika, čištění hlubokých ran, litry hnisu pod kůží, obrovské krátery na hlavě, rány po celém těle, absolutní apatie a chudokrevnost. Opět nás jedno zvíře přesvědčilo, jakou obrovskou vůli žít psi mají, protože tohle se snad nedalo přežít,“ píše program.

Niagara byla přivázaná ke šňůře, když ji děti ve věku 9–12 let vhodily mezi smečku psů, kteří ji měli roztrhat. Proto nyní trpí záchvaty, když se ji pracovníci programu snaží alespoň vyvenčit na vodítku. „Dostaneme ji ven pouze na pár metrů na rychlou procházku, poté v panice uteče, nesmí změnit směr na vodítku, protože začne panikařit, jako by byla zpátky na šňůrce, která ji držela, zatímco ji psi trhali,“ popisují.

Niagara nyní většinu dne prospí, nabírá síly. Po několika dnech v péči pracovníků se začal její fyzický stav lepšit. To se ale nedá říci o její psychice. „Konečně začala dávat najevo nějaké emoce, začala vnímat okolí, ale její první emoce nejsou jako u ostatních psů po zlepšení. Nevykazuje nic jiného než neuvěřitelný strach,“ připsali k dalšímu videu, na kterém se Niagara neustále třese, pracovníci.

Po deseti letech však fenu čekají nejkrásnější Vánoce. Je v teple, dostává speciální krmení a nezbytnou léčbu. Tisíce dalších psů v osadách však tento luxus nezažijí. Případ Niagary totiž není první a už vůbec ne poslední.

Od profesionálních utajených zápasů po obyčejnou zábavu

Psí zápasy se na Slovensku konají roky. Kromě profesionálních zápasů, které jsou přísně utajené a organizované mafií, se boje konají pro pouhou zvrácenou zábavu v mnohých slovenských osadách, jako třeba ve zmiňovaném Sečovsku.

Například před dvěma lety v dubnu slovenští reportéři z TV Markíza v osadě u města Trebišov nalezli hromadný psí hrob. Přibližně 12 psů vykazovalo známky týrání, bití, okolo krku měli provaz nebo byli ohořelí. Přesnou příčinu smrti nebylo kvůli značnému rozkladu možné uvést, podle tamních svědků ale za mnohými vraždami psů stály právě děti z osady.

Pro ty jsou zápasy a ubližování zvířatům zábavou. Do další romské osady Angi mlyn u Michalovce zajela reportérka TV Markíza. Jeden z obyvatel jí potvrdil, že se v osadě zápasy konají. Lidé proti sobě pouštějí dva psy, dokud neteče dostatek krve nebo dokud jeden ze psů nezemře. Do zápasů kromě dospělých jedinců začleňují i štěňata.

Tento muž také podotkl, že lidé, kteří zápasům přihlížejí, udělají cokoliv pro to, aby vyhráli své sázky. Ty přitom v přepočtu činí 130 až 260 korun. Při procházení osadou všichni popírali, že by měli psy. Přesto si o chvíli později reportérka odvážela dva psy, kteří měli známky po zápasech. Jedním z nich bylo ještě štěně. To navíc bylo postříkané barvou, aby lidé věděli, na koho si vsadili, a psa rozeznali.

Pomoci by mohl nový zákon

Od 1. listopadu letošního roku přijalo Slovensko nový zákon, ve kterém je rozšířena skutková podstata psích zápasů. „Je trestné, že mezi sebou zvířata bojují. Trestné jsou i všechna stadia boje a aktivity. Přítomnost osob mladších 18 let bude považována za přitěžující okolnost,“ vysvětlila zvířecí ombudsmanka Zuzana Stanová.

Nyní podle zákona člověku, který týrá zvíře, hrozí až 5 let ve vězení. Případy by měli posuzovat pouze enviro kriminalisté. Reálně totiž u soudu končí jen velmi málo případů týrání zvířat. Oficiálně ve vězení za ubližování zvířatům skončili pouze dva lidé, a to i přes fakt, že útoků na zvířata stále přibývá.

Tagy: