Uvidíme spoustu krve a obětí, vyhrožoval anonym školám. Policie řadu budov evakuovala

Na některých školách už zákaz používání telefonů platí.

Školy dostaly výhružné maily

Policie prověřuje výhružný e-mail, který v úterý obdržely stovky českých škol. Pisatel jim oznamuje, že jsou zaminované. „Se zástupci škol intenzivně komunikujeme a přijali jsme příslušná opatření, v rámci kterých chceme do běžného chodu zasahovat co nejméně,“ uvedli policisté v prohlášení na síti X. Téměř 270 škol dostalo e-mail s bombovými výhrůžkami i na Slovensku.

„Chceme ujistit veřejnost, že nemáme žádné konkrétní informace vedoucí k tomu, že by měl být někdo ohrožen,“ uvedla policie na sociální síti X. Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

ČTĚTE TAKÉ: Náklaďák s migranty zastavila policie na D8. Část chtěla utéct, jeden má být mrtvý

Policie další podrobnosti k případu nezveřejnila, stejně tak znění e-mailu. Web Novinky.cz ho však údajně získal přímo od jedné ze škol. „Přivítají vás dněpropetrovští maniaci. Náš telegram: @maniaksatana. Informujeme vás, že vaše budova byla zaminována. Nebudeme vám diktovat podmínky, protože vás to nezajímá. Jen se podíváme na spoustu krve a obětí. Zabiju vás i vaše děti! Aktivace výbušných zařízení ve 12:00. Čas vypršel. Hra začíná!“ stojí údajně v e-mailu.

Úvodní věta dopisu zřejmě odkazuje k případu sériových vrahů z Ukrajiny z roku 2007, kdy právě v Dněpropetrovské oblasti řádila dvojice mladíků. Muži tehdy připravili o život přes dvacet lidí.

V řadě škol kvůli výhružnému e-mailu došlo k evakuaci. Vyklizeny byly například všechny budovy škol v pražské části Řepy podle informací z facebookové skupiny.

Výhružky i na Slovensku

Podobným případem se zabývá i slovenská policie. Téměř 270 škol sousedního státu v úterý časně ráno dostalo e-mail o hrozbě bombového útoku. Výhrůžky se zatím nepotvrdily, navzdory tomu úřady doporučily dotčeným školám přerušit vyučování. Policie případ vyšetřuje jako teroristický útok. Novináře o tom informovali ministři vnitra a školství, ale také policie.

„Každá škola, která tento e-mail obdržela, byla kontaktována policejním sborem a každá je prověřována, zda jde o reálnou hrozbu, nebo opět jen o špatný žert,“ uvedl slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Ministr školství Tomáš Drucker doplnil, že jeho úřad doporučil školám, které výhrůžný e-mail obdržely, aby už dopoledne přerušily vyučování. „Navzdory tomu, že se hrozby nepotvrdily, bezpečnost dětí je pro nás nejdůležitější. Je druhý den školního roku, některé třídy ještě plnohodnotně nefungují,“ řekl.

Slovenští politici včetně prezidenta Petera Pellegriniho odsoudili bombové hrozby vůči školám. Podobným e-mailům s výhrůžkami čelily školy na Slovensku už letos v květnu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok nožem na základní škole v Domažlicích. Dívka napadla spolužáky, dvě děti zranila

Tagy: