Rakušan: Policie rozptýlila pochybnosti o zákroku proti střelci. Podle Šlachty otázky zůstaly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Partii Terezie Tománkové

Policie zveřejnila nové záběry zásahu na univerzitě v Praze

Policie dokázala na úterní tiskové konferenci rozptýlit veškeré pochybnosti ohledně prosincového zákroku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Práci zasahujících jednotek ocenila například i poslankyně ODS Eva Decroix, která komentovala, že ji z puštěného videa ze zásahu mrazilo. Naopak bývalého policistu a předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu nepřesvědčilo.

„Dnešní tiskovou konferencí pokračuje policie ve věcném a podrobném informování o tragické střelbě na Filozofické fakultě a souvisejících vraždách. Považuju to za moc důležité, protože jde o věc, kterou pochopitelně pozorně sleduje celá země, a je v zájmu nás všech, aby policie rozptýlila veškeré pochybnosti vztahující se k zákroku a předešla spekulacím,“ napsal ministr vnitra na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Zabil se, prostřelil si hlavu, křičeli policisté. Zveřejnili nové video ze zásahu na fakultě

„Oceňuju i to, že policie sama identifikovala prostor pro zlepšení – ať už v informování, nebo ve využití analytických nástrojů, jako jsou registr zbraní a podobně. Zprávu o vnitřní kontrole si vyžádala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která se jí jistě bude podrobně zabývat, stejně jako podněty od občanů a z médií. Budou-li panovat další nejasnosti, bude je řešit právě GIBS. Poděkovat chci i za velkou míru empatie, kterou představitelé policie při informování prokázali,“ dodal.

Strážce zákona ocenila také poslankyně Eva Decroix (ODS). „Při sledování tiskové konference člověka mrazí. Policie odvedla profesionální a špičkovou práci. Děkuji za to. Díky také ostatním složkám Integrovaného záchranného systému. Nikdy nemůžeme zlo porazit úplně. Jsou to ale právě členové bezpečnostních sborů, kteří riskují vlastní bezpečí, aby ochránili to naše. Děkujeme,“ sdělila na sociální síti X.

Podle bývalého policisty a lídra hnutí Přísaha Roberta Šlachty však stále zůstávají nad zásahem otázky. „Opravdu nechci sbírat body na tom, že bych lacině kritizoval práci policie. Tak jen řeknu, že dnešní tiskovka, kde měla policie zodpovědět otázky toho, co se dělo před samotnou střelbou na Filosofické fakultě, mě bohužel nepřesvědčila a otázky zůstávají,“ uvedl na sociální síti X.

Snahu kritizovat policii však odsoudil poslanec ODS Pavel Kašník. „Jako předseda sněmovního podvýboru pro Policii ČR s plnou vážností prohlašuji, že jsem hrdý na profesionální zásah policie provedený při tragické střelbě na FF UK v Praze. O to více vyjadřuji svoji nespokojenost se snahou některých novinářů zpochybnit práci policie za každou cenu,“ napsal na sociální síti X.

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zásah byl rychlý a profesionální a v souladu s právními i interními předpisy. Na tiskové konferenci k vyhodnocení zásahu to v úterý řekl ředitel úřadu Michal Tikovský. Do budoucna doporučil lepší krizovou komunikaci. O skutečnosti, že se po mladíkovi pátrá kvůli jeho možným sebevražedným úmyslům, podle Tikovského nebylo informováno vedení fakulty.

Tagy:
policie Vít Rakušan tisková konference GIBS Robert Šlachta Eva Decroix Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy