Z tábořiště před Úřadem vlády vyvedla policie dva muže. Jedním z nich byl aktivista Ondřej Thor

Aktivista Ondřej Thor měl před Úřadem vlády ČR déle než rok petiční stánek.

Vyklízení petičního stánku u Úřadu vlády

Policisté ve čtvrtek dopoledne zajistili dva muže, kteří přes opakované výzvy nechtěli opustit tábořiště před Úřadem vlády ČR na pražském Klárově. Policie o tom informovala na síti X. Místo, kde měl více než rok petiční stánek aktivista Ondřej Thor, ve středu ohradila Technická správa komunikací (TSK) kvůli plánované opravě opěrných zdí nedaleké Kramářovy vily. Nyní se tábořiště vyklízí, uvedl úřad vlády. Spoluaktivistka Thora Barbora Filipová řekla, že mezi zadrženými je Thor, podle jejího vyjádření se bude právně bránit.

„V souvislosti s vydaným stavebním povolením a prováděnou stavbou před úřadem vlády policisté vyzvali osoby nacházející se v místě záboru, aby z důvodu hrozícího nebezpečí újmy na zdraví opustily daný prostor. Po opakovaných výzvách a neuposlechnutí výzvy k opuštění prostoru policisté zajistili dva muže a předvedli je na místně příslušné oddělení policie,“ uvedla policie na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Novotného prohřešky jsou image, expert vyslal varování ODS. Ukázal i na chybu Turka v kampani

Šéfka úřadu vlády Jana Kotalíková na síti X napsala, že aktivista nebyl ochoten opustit prostor u opěrné zdi, proto úřad požádal o pomoc policii. Thor podle ní obdržel ve středu rozhodnutí o záboru s tím, že musí místo vyklidit a opustit. Do čtvrtečního rána se tak nestalo.

Na místě je policie a firma DAP, která vyklízí věci ze stanů a odnáší je v krabicích do auta, zjistila před 12:00 zpravodajka ČTK. Filipová řekla, že mezi věcmi jsou osobní věci i důkazní materiály. Podle ní proto nyní aktivisté zjišťují, kde si krabice budou moct vyzvednout. Policejní mluvčí Richard Hrdina novinářům na místě sdělil, že každá z jednotlivých věcí je řádně zaevidována. „Bude to převezeno do skladu, aby se to zajištěným mohlo v pořádku zpět vydat, dodal.

Pozemek si od TSK od minulého týdne pronajal úřad vlády. Má tam vzniknout staveniště pro opravu opěrných zdí Kramářovy vily. Aktivista Thor ve středu novinářům řekl, že chce před Úřadem vlády zůstat do demise vlády a prostor nevyklidí. Chystaný stavební zábor na místě jeho přístřešku považuje za protiústavní. Thor svůj přístřešek označuje za petiční stánek, který podle petičního zákona nepotřebuje žádné povolení.

Kolem Thorova přístřešku postupně vyrostly další stany, které při svých akcích využívali protivládní demonstranti. Úřad Prahy 1 v minulosti zahájil kvůli odstranění tábora správní řízení o neoprávněném užívání komunikace, které Thor napadl námitkou podjatosti proti Praze 1 a magistrátu. Nyní se podle posledních informací čeká na vyjádření ministerstva dopravy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pokud nedostaneme na školství miliardy navíc, nemusí STAN podpořit rozpočet, pohrozil Bek

Tagy:
policie ODS Praha 1 Kramářova vila přístřešek aktivista Úřad vlády České republiky Technická správa komunikací hl. m. Prahy opěrná zeď Ondřej Thor