Pokud nedostaneme na školství miliardy navíc, nemusí STAN podpořit rozpočet, pohrozil Bek

Mikuláš Bek

CO NA TO MINISTR (24)

Pro hnutí STAN je školství vysokou prioritou, a proto pokud rozpočet nenaplní vládní programové prohlášení, nebudu pro něj hlasovat já a s velkou pravděpodobností ani řada dalších poslanců naší strany, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Kdyby k tomu skutečně došlo, mohlo by to znamenat pád Fialovy vlády.

Jednání o státním rozpočtu běží na plné obrátky a každý ministr se snaží získat co největší finanční navýšení pro svůj resort. V případě ministerstva školství se jedná o požadavek 40 miliard navíc. Podle Beka je ale postaven na pádných argumentech a odpovídá závazkům ve vládním programovém prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: Elegantně ti naložím, tupá debilko, vzkázal Novotný Konečné. Ta na něj podala trestní oznámení

„Nechtěl bych být u rozpočtu, který by vládní programové prohlášení nenaplňoval věrohodnými kroky,“ sdělil Bek a dodal, že je přesvědčen, že podobně by na tom byla i řada dalších poslanců hnutí STAN.

Pokud by státní rozpočet neprošel, mohlo by to být vnímáno jako selhání vlády a potenciálně vést k politickému tlaku na její rezignaci nebo k vyvolání hlasování o důvěře.

Bek však zdůraznil, že rozpočtově zodpovědná je celá vláda a nyní je třeba hledat kompromisy. „Nemyslím, že stojíme nutně proti sobě, ale debata bude velmi složitá, protože řada resortů potřebuje navýšit prostředky,“ poznamenal.

Zvýšení příjmů státního rozpočtu není „tabu“

Z pohledu hnutí STAN je prý na místě debatovat i o zvýšení příjmů státního rozpočtu. „Konkrétně o možnosti sektorové daně třeba pro banky,“ nastínil Bek. Nevyloučil však, že by se mohlo jednat i o jiné zdroje.

Vyšší financování školství je podle něj nutné. „Tři desetiletí zápasíme s řadou problémů a nedaří se nám příliš postoupit v jejich řešení,“ sdělil a upozornil na potřebu proměny vzdělávacích programů na základních i středních školách.

Právě na obsahové změny by se chtěl v budoucnu zaměřit. „Pokud ale budu místo toho muset soustředit pozornost na konflikty, které by vyvolal třeba nedostatek prostředků třeba na platy, není to situace, kdy bych chtěl být ministrem školství,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: S odchodem Jurečky by mohlo skončit i Spolu, míní Šaradin. Premiér koalici udrží, řekl Korecký

Tagy: