Policie zadržela na Vysočině další tři migranty. Ukrývali se v podvozku kamionu

Migrant na D1

Policisté zadrželi další tři migranty

Policie migranty zřejmě z Maroka zadržela v pondělí v podvečer. Neměli u sebe žádné doklady. Ukrývali se v podvozku bulharského kamionu. Na odpočívadle na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu kamion opustili a utíkali do blízkého lesa. Policii informoval člověk, který si jich všiml, popsala mluvčí policie Dana Čírtková.

„Hned při první komunikaci policistů s muži bylo zřejmé, že se jedná o cizince. Muži u sebe neměli žádné cestovní doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území České republiky, a nebyli tak schopni věrohodně prokázat svoji totožnost. Hlídce muži pouze uvedli, že jsou státními příslušníky Maroka a že jsou uprchlíci,“ uvedla Čírtková.

Muži navíc porušili opatření ministerstva zdravotnictví proti zavlečení koronaviru. „U všech cizinců jsme provedli nezbytné identifikační úkony a zajistili provedení testů na COVID-19. U všech cizinců byly výsledky testu negativní,“ sdělila Čírtková.

Migranti prý mířili do Španělska a Itálie, budou vráceni na Slovensko

„Všechny muže jsme zajistili a eskortovali na odbor cizinecké policie, kde jsme s nimi provedli prvotní úkony v rámci správního řízení, neboť vzniklo podezření, že cizinci vstoupili na území České republiky bez cestovního dokladu a pobývali na našem území bez platného oprávnění k pobytu, ač k tomu nejsou oprávněni,“ uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Oldřich Chaloupka.

Z výslechu cizinců vyplynulo, že cílovými destinacemi mužů měly být státy západní Evropy. Dva migranti uvedli území Španělska a Itálie, třetí místo nespecifikoval. V podvozkové části kamionu cestovali v úkrytu až z území Rumunska.

Po provedených nezbytných úkonech byli všichni tři cizinci v úterý 24. listopadu umístěni do Záchytného zařízení pro zajištěné cizince do Bálkové za účelem předání zpět na území Slovenské republiky. Bulharský řidič kamionu podle policie o cizincích, které vezl, nevěděl. „Proto nebyl žádný zákonný důvod řidiče zadržovat,“ dodala Čírtková.

Tagy: