Policie zajistila v Česku od června skoro deset tisíc migrantů. Šlo hlavně o Syřany

Skupinu 22 migrantů zadržela policie 15. září 2022 u Rohatce na Hodonínsku.

Nepořádek po migrantech

Od počátku června do začátku tohoto týdne zajistila policie v Česku téměř 9 500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1 330. Nejvíce jich odhalila v Jihomoravském a Zlínském kraji, sdělila mluvčí policejního prezidia Irena Pilařová. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie. Česko využívají jako tranzitní zemi, přes kterou chtějí pokračovat do dalších států Evropské unie. Policisté kvůli současné situaci v příhraničních oblastech dlouhodobě posilují hlídky, na kterých se podílejí všechna krajská ředitelství a cizinecká policie.

V červnu zadrželi policisté 365 migrantů. „Významný nárůst tranzitní nelegální migrace pozemní cestou byl zaznamenán od července,“ uvedla mluvčí. První prázdninový měsíc jich policie odhalila 1 055. V srpnu zajistila 3 478 běženců a do 19. září pak dalších 4 558.

Za loňský rok zadržela policie 1 330 migrantů, v dřívějších letech se jejich počet pohyboval kolem dvou až čtyř stovek. V letních měsících letošního roku se zvýšila tranzitní migrace i v porovnání s rokem 2015, kdy Evropu zasáhla poslední velká migrační vlna.

Přes Česko do dalších evropských států míří zejména syrští utečenci, kteří přicházejí z Turecka. „Občané Sýrie jsou dlouhodobě nejčastěji zastoupenou státní příslušností osob zjištěných při tranzitní nelegální migraci,“ uvedla Pilařová. Policie jich od počátku června zajistila zhruba 8 800. Minulý týden jich odhalila 1 614.

Cizinci přicházejí do Česka hlavně přes Slovensko. Policie je nejčastěji zadrží v Jihomoravském a Zlínském kraji. Jen od pondělí do čtvrtečního rána zajistili policisté v příhraničních oblastech Zlínského kraje 383 nelegálních migrantů. Od začátku této migrační vlny jich tak na Zlínsku bylo 2 237.

Rakušan posílí hlídky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se se svým slovenským protějškem Romanem Mikulcem na počátku září dohodl na posílení hlídek na česko-slovenských hranicích. Slovenský ministr podle Rakušana také slíbil, že se policie bude více věnovat kontrolám kamionů, které migranti k cestám využívají nejčastěji.

Rakušan dále oznámil, že Česko kvůli posílení hlídek stáhne část svého kontingentu z Makedonie, kde policisté pomáhají s ochranou unijních hranic. Při příštím střídání policistů by jich mělo odjet na misi místo dosavadních čtyřiceti o deset méně.

Policisté mohou zadržené syrské migranty vracet zpět na Slovensko, z něhož do Česka přišli, nebo jim vydat výjezdní příkaz k opuštění země do třiceti dnů. Do Sýrie je vyhostit nemohou.

Tagy: