Tragická smrt hasiče v Kolíně: Policie už zná viníka nehody, město chystá mimořádnou akci

Tragicky zesnulý hasič Zdeněk Hejduk po sobě zanechal manželku Karolínu a dvouletého syna Zdeňka.

Nehoda hasičů v Kolíně

Od tragické nehody hasičů v Kolíně, při které zemřel mladý požárník Zdeněk Hejduk, uplyne v pátek rok. Cisterna s hasiči, kteří mířili k požáru v obci Krakovany, dostala na mokré vozovce pravděpodobně smyk. Policie podle Deníku došla k závěru, že nehodu zavinil řidič. Za usmrcení kolegy mu hrozí až tři roky vězení. Město spolu s hasičským sborem v pátek odhalí pietní místo na památku mladého muže.

Tragická havárie se stala 19. července 2023 okolo 23. hodiny. V Kolíně přes den výrazně pršelo a silnice zůstaly mokré až do večera. Asi hodinu před půlnocí dostala tamní hasičská jednotka oznámení o požáru v obci Krakovany. Při průjezdu přes Nový most však v Ovčárecké ulici vůz zřejmě dostal smyk.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický konec vyjížďky na šlapadle. Peter se po pádu do vody utopil před zraky svého bratra

„Po cestě řidič s cisternou naplněnou vodou havaroval. Nejprve narazil do semaforu, následně do rodinného domu, kdy v důsledku nárazu došlo k utržení pravého předního kola a cisterna skončila převrácená na boku. Uvnitř zůstala zaklíněna celá posádka vozu,“ uvedla před rokem na webu policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Nyní vyšetřovatelé došli k závěru, co nehodu zapříčinilo. Řidič cisterny podle jejich zjištění pravděpodobně nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky.

„Kolegové vyšetřování uzavřeli s tím, že viníkem této dopravní nehody je řidič, ročník narození 1982. Výsledek šetření jsme předali státnímu zastupitelství, které jej obžalovalo za usmrcení z nedbalosti kolegy narozeného v roce 1989. Za tento trestný čin hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ uvedla podle Deníku mluvčí policie Středočeského kraje Barbora Schneeweissová.

Odhalení pietního místa

Hejdukova smrt loni otřásla celým městem. „Jeho smyslem života bylo zachraňovat životy nás všech a je smutné, že při tom o ten svůj přišel. Ale svou práci miloval a vše kolem ní,“ napsalo Okresní sdružení hasičů Kolín. Přidalo se i město Kolín či Okresní fotbalový svaz z Kutné Hory, ve kterém Hejduk figuroval jako rozhodčí. Ten se také rozhodl zorganizovat pro pozůstalé sbírku.

Smrti mladého hasiče litoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který z Kolína pochází. „O život přišel mladý hasič, bezvadný kluk, táta od malého dítěte, syn skvělých rodičů. Další hasiči byli zraněni a já jim přeji uzdravení bez komplikací. Tohle je bolestná připomínka toho, jak pro nás každý den hasiči i policisté riskují své životy,“ napsal a vyjádřil blízkým upřímnou soustrast.

Lidé si budou moci Hejduka připomenout již tento pátek. Město Kolín společně s hasičským sborem odhalí pietní místo, a to bezprostředně u místa nehody u budovy 6. základní školy. Začátek akce je naplánován na desátou hodinu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

Tagy:
policie požár silnice dopravní nehoda havárie Kolín Středočeský kraj Hasičský záchranný sbor Policie České republiky Krakovany Zdeněk Hejduk katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události