Zápas Brazílie–Argentina skončil po pár minutách. Hosté byli nařčeni ze lži

Brazílie–Argentina, jeden z největší fotbalových zápasů na světě, končí v neděli po šesti minutách a dvaceti sekundách. Na hřiště Neo Quimica Areny v brazilském São Paulu přicházejí policisté a zástupci zdravotnického úřadu. Hlavnímu rozhodčímu nařizují, aby utkání zastavil.

Z papíru čtou čtyři jména argentinských hráčů: Emiliano Buendía, Emiliano Martínez (oba Aston Villa), Cristian Romero a Giovani Lo Celso (oba Tottenham Hotspur), kteří musejí okamžitě opustit trávník, odebrat se do izolace a vzápětí odcestovat ze země. Důvod? Údajné porušení pravidel karantény platných v době pandemie koronaviru a uvedení lživých údajů při vstupu na brazilské území.

Všichni jsou v šoku, hráči protestují, sbíhají se ke střídačkám a u postranní čáry živě diskutují nejen se sudím Jesúsem Valenzuelou z Venezuely, ale také s úředníky a mezi sebou. Nikdo, ani největší hvězdy obou týmů a nově opět spoluhráči z francouzského klubu Paris Saint-Germain domácí Neymar a argentinský kapitán Lionel Messi, nechápe, co se děje.

Policisté a hygienici zůstávají neoblomní a…

… Argentinci opouštějí trávník, zavírají se v kabině. O chvíli později následuje oficiální informace Jihoamerické fotbalové asociace (Conmebol): „Rozhodnutím rozhodčího je zápas mezi Brazílií a Argentinou v kvalifikaci na mistrovství světa pořádané FIFA přerušen.“

Také Brazílie uplatňuje v současné době tzv. cestovatelský semafor, podle něhož tamní úřady rozřazují státy na základě vývoje nemoci COVID-19. U Velké Británie platí povinnost čtrnáctidenní karantény po příletu do Brazílie.

Argentinci údajně lhali úředníkům

Jenže Martínez, Romero a Lo Celso nastupují v základní sestavě, Buendía sedí na lavičce. Právě proto prý úředníci zasahují a jeden z nejprestižnějších fotbalových duelů zastavují. Své rozhodnutí brazilský zdravotnický úřad Anvisa odůvodňuje v prohlášení, které citují všem na hřišti: „Anvisa považuje situaci za vážné zdravotní riziko, a proto doporučila místním zdravotnickým orgánům, aby na hráče uvalily okamžitou karanténu a zakázaly jim účastnit se jakýchkoli aktivit.“

Zástupce Anvisa přidává ještě jeden důvod: „Dotyční hráči, kteří do Brazílie přiletěli letem z venezuelského Caracasu, prohlásili, že v posledních 14 dnech nebyli v žádné ze zakázaných zemí.“

Ano, to je pravda, protože všichni čtyři ještě týden před inkriminovaným utkáním hráli za své kluby anglickou Premier League. Do hry vstupují policisté a sdělují hráčům obvinění z podezření uvedení lživých informaci při vstupním pohovoru do země.

Přerušení zápasu nechápe ani trenér brazilské reprezentace Tite, kterého citují tamní média: „Měli 72 hodin před výkopem, kdy mohli zasáhnout. Proč to museli udělat v době zápasu?!“

Kapitán Argentiny Lionel Messi reaguje velmi podrážděně a stěžuje si: „O ničem nás neinformovali a ani s námi před tím nemluvili.“

Prezident argentinské federace Claudio Tapia krátce po „incidentu“ píše na Twitteru: „To, co se stalo, je politováníhodné pro celý fotbal.“ A vysvětluje, že všechny jihoamerické turnaje se řídí zdravotními předpisy. „Zdravotnické úřady jednotlivých zemí schválily protokol, který jsme plně respektovali,“ tvrdí.

Sami zástupci Brazilské fotbalové konfederace litují postupu zdravotního úřadu Anvisa a v prohlášení uvádějí, že jsou „naprosto překvapení“ načasováním tohoto opatření. „Anvisa mohla v několika dnech před zápasem uplatnit své pravomoci mnohem vhodněji,“ konstatují a dávají najevo nesouhlas s postupem orgánů vlastní země.

Brazilci místo zápasu trénovali

Čtyřem výše zmíněným argentinským hráčům prý hrozí i pokuta za lhaní před úředníky.

Mezinárodní fotbalové federace rozhodne až poté, co jeho disciplinární komise obdrží zprávu od rozhodčího a komisaře zápasu. Zatím nejsou k dispozici žádné informace o novém termínu utkání ani o možné ztrátě bodů pro jeden z týmů.

Diváci však o zábavu až tak úplně nepřišli. Domácí hráči ve svých tradičních žlutých dresech trávník neopustili a bavili je svými kousky s míči. A po oznámení, že se v neděli večer hrát nebude, na příkaz trenéra Tita trénovali. Nacvičovali standardní situace a souboje jeden na jednoho.

Tagy: