Nejen Messi a Ronaldo. Podívejte se na největší skvosty bláznivého přestupového období

Toto léto bylo na přestupovém trhu pořádné horko. Fotbaloví fanoušci si mohli užívat show, ze které vyčnívají zejména transfery hvězd Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Tito fenoméni tak trochu zastínili mnoho jiných monstrózních odchodů a příchodů. CNN Prima NEWS vám přináší to nejlepší z teď už uzavřeného přestupového okna.

V úterních večerních hodinách museli agenti i kluby odložit podpisová pera a zavřít kasičky. Skončilo jedno z nejzajímavějších přestupních období v novodobé fotbalové historii. I když nakonec nedošlo k odchodu francouzského zázraku Kyliana Mbappého z Paris Saint-Germain za skoro 200 milionů eur, stěhovala se celá řada jiných superhvězd fotbalových trávníků. Některé přestupovaly zadarmo, jiné za rekordní sumy.

Lionel Messi – z Barcelony do Paris Saint-Germain (zadarmo)

Přestupové období mělo dvě vyložené bomby. První z nich odpálil na začátku srpna šestinásobný vítěz Zlatého míče Lionel Messi. Dlouho se zdálo, že ještě něco přidá k 21 rokům, které strávil v Barceloně. Dostal novou smlouvu, dokonce přistoupil na razantní snížení platu. Jenže zadlužení katalánského klubu bylo tak velké, že si zkrátka Argentince už nadále nemohl kvůli pravidlům španělské ligy dovolit. Messi v slzách opustil svůj domov a vydal se do Paříže, aniž by Barcelona viděla jediný cent.

Cristiano Ronaldo – z Juventusu Turín do Manchesteru United (390 milionů korun)

Celkem ostře smetl ze stolu spekulace, že by měl toto léto opustit Juventus Turín a vydat se třeba do Anglie. Fotbalová komunita tedy měla za to, že Cristiano Ronaldo si do posledního dne splní kontrakt v Itálii a teprve pak se přestěhuje o dům dál.

Na konci srpna ale bylo vše jinak. CR7 si v Juventusu vyklidil skříňku v šatně a podepsal kontrakt na místě, které moc dobře zná. Za Manchester United hrával v letech 2003 až 2009. Jen pár týdnů po Messim tak přestoupil i druhý stále aktivní hráč, který je označovaný za nejlepšího fotbalistu v historii. Cena: 15 milionů eur.

Jack Grealish – z Aston Villy do Manchesteru City (3 miliardy korun)

Že začíná být Aston Villa pro kreativního záložníka Jacka Grealishe malá, bylo jasné už nějakou dobu. Anglický reprezentant byl spojován s giganty a plácl si s Manchesterem City. S částkou 100 milionů liber překonal rekord Premier League a nová akvizice týmu trenéra Pepa Guardioly se musí popasovat s velkými očekáváními.

Romelu Lukaku – z Interu Milán do Chelsea (2,9 miliardy korun)

Jen krátce po Grealishovi zaznamenala Anglie další gigantický přestup. Belgický útočník Romelu Lukaku prožil famózní sezony v Interu Milán a znovu se zalíbil londýnské Chelsea. Té už jednou statný forvard patřil, a to mezi lety 2011 až 2014, pak odešel za 35 milionů eur do Evertonu. Kruh se uzavřel a Blues nyní Lukakua získali zpět za více než trojnásobek.

Antoine Griezmann – z Barcelony do Atlétika Madrid (hostování)

O tom, v jak velké šlamastyce se Barcelona nachází, svědčí kromě trvalého odchodu Messiho také hostování drahé položky jménem Antoine Griezmann. 30letý Francouz se vrací do Atlétika Madrid, ze kterého do Katalánska předloni přišel. Kluby se dohodly na dvouletém hostování, jež zahrnuje i opci na přestup. Částka? 40 milionů eur, tedy přes miliardu korun.

Sergio Ramos – z Realu Madrid do Paris Saint-Germain (zadarmo)

Jedna z nejvýraznějších postav Realu Madrid moderní historie Sergio Ramos dal „bílému baletu“ sbohem po 16 sezonách. Dlouhé angažmá přineslo řadu trofejí včetně čtyř pohárů z nejslavnější soutěže na světě – Ligy mistrů. U většiny úspěchů byl španělský stoper coby kapitán. Přišel čas na novou výzvu a vydal se do Paris Saint-Germain, které nyní disponuje supersilným kádrem. Transfer nabral ještě jiný rozměr ve chvíli, kdy se jeho spoluhráčem stal Messi, se kterým roky sváděl nelítostné boje v rámci duelů El Clásico, tedy soubojů Realu s Barcelonou.

Sergio Agüero – z Manchesteru City do Barcelony (zadarmo)

Posledních 10 let bylo pro Manchester City mimořádně úspěšných. Neodmyslitelnou součástí výjimečné éry byl i argentinský kanonýr Sergio Agüero. Loajality už ale bylo dost a útočník kývl na nabídku Barcelony. Třeba i proto, že se těšil na to, jak si zahraje s krajanem a kamarádem Messim. Proto pro něj bylo značným zklamáním, když se situace vyvinula tak, jak se vyvinula, a v Barceloně nakonec zůstal „sám“.

Gianluigi Donnarumma – z AC Milán do Paris Saint-Germain (zadarmo)

Nejlepší brankář nedávného mistrovství Evropy, na kterém výrazně pomohl Itálii k titulu, byl s přesunem do PSG spojován už před šampionátem. Po něm si mohl pařížský klub mnout ruce ještě více. Zadarmo získal teprve 22letého brankáře, který má i přes nízký věk obrovské množství zkušeností, protože jen v Serii A odchytal 215 zápasů. Ve francouzské metropoli podepsal pětiletou smlouvu.

David Alaba – z Bayernu Mnichov do Realu Madrid (zadarmo)

S Bayernem Mnichov vyhrál rakouský univerzál vše, co šlo, proto se rozhodl okusit fotbal na jiné adrese. Odmítl PSG i Chelsea, dopředu věděl, že se chce vydat do Španělska. Dohodu uzavřel s Realem Madrid, ve kterém po Ramosovi převzal číslo 4.

Raphael Varane – z Realu Madrid do Manchesteru United (1 miliarda korun)

Ramos nebyl jediným stoperem, který v létě opustil madridský Real. Pryč se vydal i další hvězdný člen defenzivní řady Raphael Varane. 28letý Francouz přišel na Sanitago Bernabéu už v roce 2011, když mu bylo pouhých 18 let. Zejména v posledních třech letech prakticky neslezl ze hřiště a donutil Manchester United vysázet na stůl 41 milionů eur – více než miliardu korun.

Tagy:
Lionel Messi Cristiano Ronaldo fotbal Sergio Ramos sport Sergio Agüero Antoine Griezmann Gianluigi Donnarumma David Alaba Romelu Lukaku Jack Grealish přestupy Raphael Varane