Stopka pro vozy, které nemají v pořádku emise. Trest se může v budoucnu zpřísnit, tvrdí Kupka

Policisté měřili emise na Jižní spojce.

Policie se v posledních týdnech intenzivně věnuje kontrolám emisí

Policie se v posledních týdnech intenzivně věnuje kontrolám, které se zaměřují na technický stav aut a na to, jestli splňují emisní normy. Statistiky bohužel ukazují, že dvě třetiny zkontrolovaných vozidel nejsou v pořádku. Potvrdila to i úterní speciální akce.

Pražskou Jižní spojkou denně projíždí několik desítek tisíc aut. A přímo tam se v úterý některým autům měřily emise. Policie se na podobné kontroly speciálně zaměřuje od začátku září. A výsledky na českých silnicích zatím nejsou dobré. „Čísla nehovoří pozitivně. Více než dvě třetiny aut nesplnily emisní limity, pak je samozřejmě na zamyšlení, kde je chyba,“ popsal ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hromadná nehoda tří nákladních aut a osobního vozu uzavřela D1 u Průhonic. Zasahoval vrtulník

Policistům při kontrolách pomáhají mobilní měřicí stanice. Výsledky měření emisí jsou prý velmi přesné. Celý proces přímo na silnici zabere několik minut. Další minuty ale museli řidiči čekat na policejním stanovišti, až na ně přijde řada. „Zrovna v těch zácpách to je velký zdržení, jinak proti tomu nic nemám,“ řekl jeden z řidičů.

Překročení emisí i další závady policisté v úterý objevili u většiny aut. Například jeden z vozů byl na technické poměrně nedávno, emisní normy ale nesplňoval. S podobnou praxí se policisté setkávají ve většině případů. „V případě, že tam je závada, omezíme způsobilost vozidla na 30 dní,“ sdělil dopravní policista David Bukovský.

Do té doby musí vozidlo znovu projít měřením ve stanici technické kontroly, jinak nemůže po silnicích jezdit. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) sice nejsou výsledky příznivé, ale za současnými sankcemi za tento prohřešek si prý stojí. „Chceme sledovat, jaký efekt bude mít pro řidiče ta délka kontroly i povinnosti. Pokud se má takové auto vrátit do provozu, jsou docela velké a časově náročné,“ popsal Kupka. Ke zpřísnění trestů by ale podle ministra mohlo v buducnosti dojít.

Tagy: