Sabotáž olympiády a útok na vlaky. Policie prošetřuje několik lidí, hovoří se o krajní levici

Opravy na pařížských železnicích po noční sabotáži (26. 7. 2024)

Francouzská policie prošetřuje sabotáže na železnici

Francouzská policie prověřuje několik lidí v souvislosti s pátečním poškozením železničních zařízení, které způsobilo vážné dopravní komplikace před zahájením letních olympijských her. V pondělí ráno to podle agentury Reuters uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin. Podle něj by za činy mohli stát aktivisté z krajně levicových skupin. Provoz vlaků na poškozených tratích se během rána vrátil do normálního stavu, uvedl ministr dopravy Patrice Vergriete. Reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá dodala, že vyšetřovatelé údajně pracují se souvisejícím dopisem, jehož obsahem jsou ultralevicové myšlenky.

„Identifikovali jsme profily řady osob, uvedl Darmanin k pátrání po pachatelích pátečního útoku na železniční tratě v několika francouzských departementech. Už v pátek v této souvislosti politici i úřady hovořili o sabotáži.

K TÉMATU: Pořadatelé olympiády se omluvili křesťanům za úvodní ceremoniál, trnem v oku měli být drag queens

K činům se zatím nikdo nepřihlásil, podle Darmanina se však vyšetřování zaměřuje na aktivisty z krajně levicové scény. To potvrdil deníku Le Figaro i nejmenovaný vyšetřovatel.

„Modus operandi, tedy žhářství, plně odpovídá tomuto hnutí,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů. Podle deníku na vyšetřování pracuje několik desítek expertů a specialistů z řad policie. Podle policistů byly akce koordinované.

Zničení některých drážních zařízení způsobilo v pátek rozsáhlé problémy na francouzské železnici, která se vyrovnávala se zpožděními a problémy v provozu i o víkendu.

„Všechny vlaky jezdí,“ řekl o provozu na železnici v pondělí ráno v rozhovoru se stanicí RTL ministr dopravy Vergriete. To platí i pro trať LGV Nord z Paříže k belgickým hranicím, kde byl ještě v neděli odřeknut každý čtvrtý spoj.

„Kriminalistům se podařilo identifikovat profily možných pachatelů. Způsob byl stejný – narušení kabelů, polití hořlavou látkou a zapálení,“ shrnula reportérka Kadavá CNN Prima NEWS přímo z Paříže.

K určení podezřelých měl napomoci policistům i dopis, který obdržely tamní redakce. „Jeho autoři měli psát o tom, že olympiáda není oslavou sportu, ale kapitalismu. Zmínili i podrobování si jiných států. Z dikce dopisu tak vyšetřovatelé vypracovali profil pachatelů, kteří patří k ultralevici,“ dodala Kadavá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Paříži vzplál olympijský oheň. Česká výprava připlula za deště po řece Seině

Tagy: