Policisté zadrželi dezinformátora Vrabela. Je podezřelý ze šíření poplašné zprávy

Policie po sobotní protivládní demonstraci v centru Prahy zadržela organizátora akce Ladislava Vrabela v souvislosti s výroky, které pronesl loni v listopadu v jednom ze svých videí. Aktivistovi Patriku Pečénkovi to prý potvrdil jeden z Vrabelových spolupracovníků. Policisté na Twitteru oznámili, že kvůli šíření poplašné zprávy zadrželi muže stejného ročníku narození, jako je Vrabel. Jméno ale neuvedli.

„Policisté v sobotu odpoledne zadrželi muže narozeného v roce 1977, a to pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy, kterého se měl dopustit na sociálních sítích koncem listopadu. Nyní s ním budou probíhat standardní úkony v rámci trestního řízení,“ uvedli policisté. Konkrétní jméno ale podle mluvčího Jana Rybanského sdělit nemůžou.

Další z protivládních aktivistů Pečénka ve videu na sociálních sítích bez dalších podrobností uvedl, že má informaci o Vrabelově zadržení. Vrabel v listopadu zveřejnil video, ve kterém kromě jiného tvrdil, že česká vláda chce ze stíhaček zaútočit na Ruskou federaci jadernými zbraněmi.

Vrabel v září a říjnu loňského roku organizoval protivládní protesty, kterých se v metropoli zúčastnily desetitisíce lidí. Na sobotní akci jich podle policie dorazilo několik stovek. Sám Vrabel, kterého někdo během pochodu k Úřadu vlády polil žluto-modrou barvou, hovořil o tisícové účasti.

Muž, který dluží svým věřitelům včetně státu zhruba tři miliony korun, v poslední době mimo jiné proslul tím, že neumí odpovědět na otázku, zda ruská armáda na Ukrajině vraždí civilisty. Vrabel totiž podle svých slov „nechce hrát válečný fotbal“. Je považován za jednoho z nejvýraznějších proruských dezinformátorů v Česku.

Mezi hlavními požadavky Vrabelovy iniciativy patří například zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu či zajištění přímé smlouvy s dodavateli plynu za nízké ceny – tedy především s Ruskem.

Krajský soud v Českých Budějovicích začátkem ledna zrušil Vrabelovo oddlužení a prohlásil na jeho majetek konkurz s tím, že Vrabel ve svém insolvenčním řízení nedělá maximum pro to, aby uspokojil věřitele. Vrabel řekl, že soud považuje za politický proces.

Tagy: