Policistka z ankety Srdce pro hrdinu: Použila jsem defibrilátor, kolega prováděl masáž srdce

Policistka Marijana Trkuljová zachránila se svými kolegy život seniorovi, který zkolaboval v pražském bytě.

Hrdinka Marijana Trkuljová

Policistka Marijana Trkuljová je jednou z hrdinek Krimi Zpráv. Společně s kolegy zachránila seniora, který zkolaboval v bytě v Praze. Oživit ho dokázali pomocí externího defibrilátoru. CNN Prima NEWS nyní přináší detailní rozhovor se zasahující strážkyní zákona. Jestliže vás její příběh zaujme, můžete pro ni hlasovat v anketě Srdce pro hrdinu.

Když klepali na dveře bytu, již věděli, že uvnitř je senior, kterému selhaly životní funkce. Policistka byla ve službě se svým kolegou. „Na zemi jsme při příchodu našli ležet seniora, který nereagoval na žádné naše podněty,“ přiblížila celou situaci Marijana Trkuljová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Julie sama přečkala dvě noci v šumavských lesích. Našel ji myslivec, věnujte mu své Srdce

„Pustili jsme se tedy do první pomoci. Zatímco kolega prováděl srdeční masáž, obsluhovala jsem mezitím přístroj AED. Později k nám dojela i hlídka z Oddělení hlídkové služby pro Prahu 4 s dalšími lidmi, kteří nám pomáhali na místě,“ popsala policistka, jež spolu s kolegou zachovala chladnou hlavu a postupovala podle výcviku pro podobné situace.

Staršího muže oživovali do chvíle, než na místo přijela záchranka. Policisté současně museli také uklidňovat manželku seniora. Díky jejich pohotové reakci a následné péči zdravotníků se mohl muž vrátit zpět do života.

„Paní byla samozřejmě velmi nervózní, což je zcela pochopitelné. Jednalo se o jejího manžela. Může to být třeba něčí táta, manžel či dědeček. S lidmi se v podobných případech snažíme zacházet, aby byli vzhledem k situaci co nejvíce v klidu, a snažíme se je obeznámit s tím, jaký je stav,“ uvedla.

Marijana Trkuljová se ve službě dostává do nejrůznějších situací, kdy jsou lidé závislí na její pomoci. Mnohdy se hraje o čas. Jak sama říká – důležité je hlavně zachovat klid a být profesionální. „Samozřejmě se snažíme tomu člověku nějak pomoct, což je taky náplní naší práce. Ne pokaždé se ale ocitáme v hezkých či příjemných situacích. Jsme tu ale od toho, abychom lidem především pomáhali. Snažíme se pro to co nejvíce,“ shrnula Trkuljová.

O příběhu policistky jsme psali již dříve. Pokud chcete její čin ocenit, můžete jí darovat Srdce prostřednictvím našeho webu a hlasovat tak pro ni v anketě. V ní redakce Krimi Zpráv příští týden představí muže, který skočil do řeky pro malé dítě, ač přitom sám riskoval život.

Tagy:
Policie ČR anketa senior resuscitace policistka záchrana života Praha Marijana Trkuljova Srdce pro hrdinu Oddělení hlídkové služby