Riskovali vlastní život, aby pomohli. Darujte Srdce pro hrdinu a hlasujte

Vyberte, komu darujete Srdce pro hrdinu.

Darujte Srdce pro hrdinu

Ať už byli ve službě, měli volno, nebo se k pomoci druhým „připletli“ jen náhodou, spojuje je, že svým konáním někomu zachránili život. Řeč je o hrdinech, kteří mnohdy nepřemýšleli nad vlastním nebezpečím a rozhodli se podat cizím lidem pomocnou ruku. Jejich činy připomíná minisérie Srdce pro hrdinu, kterou CNN Prima NEWS představuje v rámci Krimi zpráv. Diváci a čtenáři mají možnost prostřednictvím ankety vybrat toho, který je svým činem dojal a zaujal nejvíce.

Který hrdina s příběhem vás dojal a zaujal nejvíce?

„Jsem moc rád, že můžeme našim divákům v Krimi zprávách ukazovat i příběhy, které mají šťastný konec. Kdo jiný by si také více zasloužil ocenění než lidé, kteří neváhali třeba i riskovat vlastní život, aby zachránili druhého. Na tvorbě seriálu se podílelo mnoho lidí z celé redakce CNN Prima NEWS s velkou radostí právě díky tomu, jak jsou příběhy hrdinů inspirativní,“ říká vedoucí vydání Krimi zpráv Václav Janata.

Martin Semecký

Když se v říjnu 2021 při výletu na Domažlicku ztratila osmiletá německá dívka Julie, rozběhla se obrovská pátrací akce. Byl to hajný Semecký, kdo dívenku našel a zachránil jí život. Za jeho hrdinský čin se mu dostalo obdivu ze všech stran, obdržel i Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života.

Marijana Trkuljova

Policisté, mezi nimž byla i Marijana Trkuljova, na nic nečekali a zachovali se jako skuteční záchranáři. V Praze se jim podařilo s pomocí záchranářů a přístroje AED oživit seniora, který zkolaboval. „Je to dobrý pocit takto někoho zachránit. Víte, že to může být něčí táta, děda, takže jsme byli rádi,“ líčila tehdy policistka pro CNN Prima NEWS.

Petr Jirout

„Pohlídejte mi kluka a zavolejte záchranku!“ Tato slova pronesl restauratér Petr Jirout koncem srpna minulého roku k řidiči projíždějícího vozidla, kterého zastavil. Se svým dítětem krmil kachny, když z okna domu stojícího u říčky Chrudimky vypadla dvouletá holčička. Nerozmýšlel se a skočil pro ni z výšky asi 4,5 metru – voda však byla hluboká půl metru. O vlastní bezpečnosti nepřemýšlel, cílem bylo zachránit batole, což se mu podařilo.

Dominik Svoboda

V lednu 2021 se dobrovolný mladý hasič Dominik vydal zahrát si hokej na Novorolský rybník, při odchodu však uslyšel křik. Několik metrů od břehu se pod mladou dívkou prolomil led. Po ledu se dokázal k tonoucí přiblížit, nakonec se k ní doplazil. Díky jeho pomoci se dívka dostala zpět na břeh. Dnes devatenáctiletý mladík loni od prezidenta Miloše Zemana obdržel prestižní ocenění Zlatý záchranářský kříž.

Jakub Švidernoch

Když se 84letý Alfréd Bindač v červnu 2022 vracel z fotbalu na elektrokoloběžce, upadl. Způsobil si poranění hlavy a přestal dýchat. K pádu však došlo přímo před domem, v němž bydlí profesionální hasič Jakub Švidernoch. V době svého volna neváhal a muži pomohl, zachránil mu život. Za tento skutek si vysloužil řadu ocenění, včetně úspěchu v anketě Hasič roku 2022.

Tomáš Punčochář, Roman Mičunovič

Běžně pronásledují zločince, tentokrát si pražští policisté Tomáš Punčochář a Roman Mičunovič vyzkoušeli roli porodníků. Právě oni byli nejblíž bytu, kde neočekávaně začala rodit mladá maminka. S pomocí operátorky záchranářů se mužům zákona před několika týdny podařilo zvládnout porod. Chlapeček dostal jméno Louis.

Skupina Prima i CNN Prima NEWS pravidelně pomáhají tam, kde je to potřeba. V loňském roce zpravodajská multiplatforma zorganizovala spolu s Českým červeným křížem Sbírku dětem Ukrajiny. Na materiální pomoc do vybraných dětských oddělení v ukrajinských nemocnicích se vybralo přes 35 milionů korun. Přes 3 miliony korun se podařilo vybrat na pomoc pandemií zkoušeným zdravotním sestrám v rámci sbírky Sestřičky sestřičkám. Tváře CNN Prima NEWS se pravidelně zapojují do charitativních počinů v rámci komunitního projektu Prima SVĚT. Během pandemie covidu moderátoři Hlavních zpráv a dalších pořadů navštívili extrémně vytížené lékaře a sestry v Thomayerově nemocnici v rámci mikulášské nadílky a šli také příkladem veřejnosti během kampaně Ruce s Českým červeným křížem, v rámci které hromadně darovali krev v období jejího akutního nedostatku.

Tagy: