Valeš: Na osvíceného politika nevěřím, většina z nich je loutkou v rukou lobbistů

Politolog Lukáš Valeš byl hostem pořadu K věci.

Komentátoři ke Sněmovně

Naším problémem nejsou konkrétní politické reprezentace, ale samotný systém, který dovoluje politikům jednat ve vlastním zájmu. Či v horším případě v zájmu svých mecenášů, kteří mají stát jako dojnou krávu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Připomněl také, že na pokřivenost české ekonomiky dotačními programy marně upozorňoval i Nejvyšší kontrolní úřad. V to, že by se situace změnila a měli bychom osvícené politiky, kteří by jednali v zájmu lidí, však prý nevěří.

„Čeští politici jsou bohužel příliš sobečtí a místo toho, aby prosazovali veřejné zájmy i proti těm privátním, různým lobbistům a parciálním zájmům, tak jsou vlastně jenom loutkami v rukou těch, kteří se snaží z toho státu dobýt rentu,“ řekl Valeš s připomínkou, že se mnohem lépe podniká za veřejné peníze a s veřejnými podporami.

ČTĚTE TAKÉ: Green Deal nás zničí, odstoupit od něj můžeme jen odchodem z Evropské unie, uvedl Okamura

Podle politologa na tento problém marně upozorňoval třeba i Nejvyšší kontrolní úřad, který jasně ukázal, jak je česká politika silně pokřivená různými dotačními systémy. „Dotační kapitalismus totiž výrazně zesiluje tlak ekonomických subjektů na politiky, jelikož vyžadují, aby jim byly přihrávány maximálně předražené veřejné zakázky,“ upozornil Valeš.

„Dokud se toto neodstraní a nebudeme mít politické strany a osvícené politiky, kteří se nenechají zkorumpovat a nebudou kopat za lobbisty, nevidím moc světlo na konci tunelu,“ dodal skeptický Valeš.

S nepříliš velkým optimismem zhodnotil šanci na změnu české politiky i komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert, který upozornil na to, že každá nově příchozí vláda totálně překopává koncepce vlády předchozí. A nacházíme se tak v bludném kruhu, kdy se častokrát zbytečně ruší i věci které fungují.

Celý rozhovor, ve kterém se komentátoři vyjádřili k důchodové reformě nebo samotné komunikaci ve vládě, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy:
politika CNN Prima NEWS Nejvyšší kontrolní úřad lobbing Lukáš Valeš Ondřej Leinert ekonomika dotace korupce