Politické špičky o Vrběticích věděly, tvrdí bývalý důstojník rozvědky

Ruská ambasáda v Praze

Bezpečnostní specialista, pedagog pražského CEVRO Institutu a bývalý důstojník zahraniční rozvědky Jan Paďourek se domnívá, že o vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích už české politické špičky nějakou dobu věděly. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Paďourek je přesvědčený, že informace zpravodajských služeb jsou důvěryhodné. „Věřím, že by neuvolnili informace, o nichž by nebyli stoprocentně přesvědčeni,“ řekl. Totéž podle něj platí i pro policii. To, zda ministr vnitra a premiér o výsledcích vyšetřování věděli předem, je podle něj na úrovni spekulací, nepochybuje ale, že minimálně o jeho průběhu politické elity věděly.

Zeman nedává dobrý signál

Další bezpečnostní expert a bývalý ministr vnitra František Bublan dodal, že akci Ruska lze nazvat státním terorismem. „Bylo to vykonáno na našem území a je to řízeno státem, nedá se to jinak nazvat,“ soudí.

Obavy, že by ekonomické sankce vůči Rusku negativně dopadly zejména na Českou republiku, Bublan nesdílí. Podle něj je škoda, že se prezident ke kauze nevyjádřil okamžitě a svůj projev odkládá na konec týdne. Možná se chce s někým poradit, do jeho hlavy nevidím, ale není to dobrý signál,“ dodal.

Vyhošťování diplomatů je v Moskvě rutina

Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa Kreml nedůvěřuje závěrům českých zpravodajských služeb. „Tvrdí, že se Česká republika stala prostředníkem hry mezi západem a východem a jde o součást snahy vyvinout tlak na Rusko,“ vysvětlil. Situaci podle něj vnímá spíše geopoliticky.

Tamní média prý kauzu nijak zvlášť nepokrývají, podle Justa to může být i proto, že vyhošťování diplomatů je pro Moskvu téměř rutinou. Nedávno muselo deset ruských diplomatů opustit USA a tři sousední Polsko.

Tagy: