To nejhorší, co jsem slyšel, zlobí se Zelenskyj. Který evropský politik ho rozčílil?

Přední politik Evropské unie chtěl důkaz, že masakr ve městě Buča nebyl zinscenovaný. To byla pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podle jeho slov nejhorší věc, kterou v posledních dnech slyšel. O koho se jednalo, ukrajinská hlava státu neprozradila. Podle médií by mohlo jít o maďarského premiéra Viktora Orbána.

Během rozhovoru německému Bildu Zelenskyj odpovídal na otázku, kterou nejhorší věc v posledních dnech slyšel. Přední politik EU od ukrajinského prezidenta prý chtěl důkaz, že válečné zločiny ve městě Buča nebyly zinscenované. Jedná se o rétoriku, která obvykle přichází pouze přímo z Kremlu. „Ukažte nám důkaz, že to nebylo zinscenované,“ citoval politika EU Zelenskyj.

Podle webů Ukrajinska pravda a Evropska pravda měl být dotyčným politikem maďarský premiér Orbán. Maďarského premiéra v pátek ostře kritizoval jeho dlouholetý spojenec, polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který mimo jiné řekl, že dokud Orbán nezmění postoj k ruské invazi, tak s ním nemůže dále spolupracovat.

Orbán sice odsoudil ruské napadení Ukrajiny, ale nekritizoval konkrétně ruského prezidenta Vladimira Putina. Orbánova vláda také na rozdíl od ostatních zemí EU a dalších západních států neposílá Kyjevu vojenskou pomoc. Ke krvavým událostem v Buči Orbán dříve řekl, že je nutné nezávislé a nepodjaté vyšetřování.

Kaczyński: Orbán potřebuje očaře

„Pokud premiér Orbán říká, že jasně nevidí, co se stalo v Buči, doporučil bych mu navštívit očního lékaře. Je to zklamání,“ řekl tento týden polský expremiér Jarosław Kaczyński s poukazem na stovky civilistů, které v Buči zřejmě zabili ruští vojáci.

Zároveň ale vyjádřil určité pochopení pro možné Orbánovy cíle. „Věřím, že to, co Viktor Orbán dělá, je spjato s nadějí, že sehraje nějakou roli ve snahách o ukončení konfliktu. Myslím ale, že to je slepá ulička,“ dodal Kaczyński.

V sobotu šéf tiskového úřadu maďarského premiéra Bertalan Havasi uvedl, že Orbán odsuzuje masakr v ukrajinském městě Buča a podpoří mezinárodní vyšetřování, které najde viníky tohoto krveprolití.

Tagy: