Překvapivá návštěva v Kyjevě. Za Zelenským potají dorazil i britský premiér Johnson

Válka na Ukrajině (9. 4. 2022 17:00)

Britský premiér Boris Johnson podnikl překvapivou cestu do Kyjeva. O setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským informovala až Ukrajinská ambasáda ve Velké Británii, když sdílela fotku státníků sedících u stolu naproti sobě.

Johnson dorazil do ukrajinské metropole v pátek pozdě večer. V sobotu se pak setkal s prezidentem Zelenským, o čemž se veřejnost dozvěděla až poté, co ukrajinská ambasáda zveřejnila fotku politiků. „Překvapení,“ napsala k příspěvku na sociálních sítích, který doplnila mrkajícím smajlíkem.

Mluvčí britského premiéra následně uvedl, že Johnson chtěl v Kyjevě jednat o další finanční a vojenské pomoci. „Předseda vlády cestoval na Ukrajinu, aby se s prezidentem Zelenským setkal osobně a ukázal tak solidaritu s ukrajinským lidem,“ citoval mluvčího web BBC.

„Budou diskutovat o dlouhodobé podpoře Ukrajiny ze strany Spojeného království a premiér nastíní nový balíček finanční a vojenské pomoci,“ doplnil mluvčí ještě před jednáním. Britský premiér je tak prvním zástupcem země G7, který navštívil Kyjev po začátku ruské invaze 24. února.

Vyjádřil se také poradce ukrajinského prezidenta Andrij Sybiha. „Návštěva Borise Johnsona v Kyjevě právě začala osobní schůzkou s prezidentem Zelenským. Velká Británie táhne obrannou pomoc Ukrajiny,“ napsal na Facebooku a Johnsona nazval lídrem protiválečné koalice a sankcí proti ruské agresi.

Прямо зараз візит Бориса Джонсона до Києва розпочався з тет-а-тет зустрічі з Президентом Зеленським. Великобританія...

Posted by Andrij Sybiha on Saturday, April 9, 2022

Další britská pomoc

Sám britský premiér pak po nečekaném setkání se Zelenským oznámil další pomoc Ukrajině. Británie jí mimo jiné pošle 120 obrněných vozidel a protilodní raketové systémy, a to nad rámec už v pátek oznámeného vojenského vybavení za 100 milionů liber (2,9 miliardy korun), jež má zahrnovat protiletecké a protitankové zbraně. Johnson rovněž slíbil další zpřísnění protiruských ekonomických sankcí.

Šéf britské vlády také už v pátek odsoudil ruský útok na nádraží ve východoukrajinském Kramatorsku. To, že útok mířil na bezbranné uprchlíky, podle něj ukazuje, do jakých hlubin kdysi vyzdvihovaná ruská armáda klesla.

Po vzoru Fialy?

Ještě před Johnsonem jednal v sobotu se Zelenským rakouský kancléř Karl Nehammer. Už v pátek Kyjev navštívili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger.

Prvními vysokými zahraničními představiteli, kteří od počátku ruské invaze na Ukrajinu dorazili do Kyjeva, se už v polovině března stali premiéři České republiky, Polska a Slovinska Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša s polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. U Kyjeva tehdy ještě zuřily boje, nyní už se většina ruských jednotek přesunula na východ a jihovýchod.

Tagy: