Koho budou volit celebrity? Holubová podpoří syna, Hutku zklamal Ferjenčík s Ježíšem

Řada slavných českých osobností se chystá k volbám do Evropského parlamentu. Kdo podpoří strany současné vládní koalice, kdo naopak opozici a který z umělců dá hlas neparlamentní straně? CNN Prima NEWS udělala mezi českými celebritami velkou volební anketu.

Režisér Jan Hřebejk má o svém favoritovi jasno. „Budu volit STAN, protože se mi líbí neokázalý způsob poctivé politické práce Jana Farského. Nepřeji si, abychom volili do Evropského parlamentu černé pasažéry a destruktivní diletanty,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Eva Holubová o vstupu syna do politiky. Adam nesnáší populismus, který plete hlavy slušným lidem

Stejně bude volit i herečka Eva Holubová. „Budu volit STAN, za které kandiduje i můj syn Adam. Je srdcem i rozumem Čech, řekla bych i vlastenec, ale zároveň Evropan. Má představu, co může udělat Evropa pro Česko a Česko pro Evropu. Je přesvědčen, že naše republika může být v rámci Evropy suverénním státem. My patříme na západ,“ prohlásila herečka.

Herec Jan Hrušínský svou volbu naznačil. „V evropských volbách půjdu volit, protože chci, aby Česká republika zůstala mezi inteligentními zeměmi s jasnou prozápadní orientací. Aby její hlas byl výrazný a slyšitelný. Aby plnila dohody, ke kterým se vstupem do EU a do NATO zavázala a byla jejich spolehlivým partnerem. Půjdu k eurovolbám, protože chci žít v bezpečné a sebevědomé zemi, které si civilizovaná část světa bude vážit,“ prohlásil Jan Hrušínský.

Hutku zklamal Ferjenčík s Ježíšem

Písničkář Jaroslav Hutka v evropských volbách podpoří vládní stranu. „Budu volit Piráty. Jeden důvod jim pomoci zase k normalitě, když z ní STAN udělal kripla se čtyřmi poslanci ve Sněmovně. Přežili to a mají naprosto skvělého ministra zahraničí,“ sdělil Jaroslav Hutka pro CNN Prima NEWS. Zklamal ho ovšem bývalý pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který se z 12. místa kandidátky letos pokouší probojovat do Evropského parlamentu.

„Pan Ferjenčík mě požádal, jestli bych se neangažoval v jeho kampani, což jsem ale odmítl kvůli pirátskému radnímu za kulturu v Olomouci, který prosazuje sloučení filharmonie s divadlem. A i když to nikdo z těch, kterých se to týká, nechce a zorganizovali monumentální kulturní protest, je po bolševicku neústupný,“ prohlásil Hutka. Na Ferjenčíkovi mu toho ovšem vadí víc: „Když vidím, jak Ferjenčík zcela tupě používá v osobní kampani jméno Ježíš, je mi z něj špatně. Ježíš není jen náboženský symbol, ale je to evropský etický symbol nejhlubšího obsahu a je trapné si s tím jen tak bezstarostně pohazovat v přihlouplé volební kampani.“

Kdo bude volit SPD, Stačilo! a ANO?

O své volbě má jasno i herec Ivan Vyskočil. „Budu volit Stačilo!, protože to, co předvádí ta demolice, co je teď ve vládě, to už opravdu stačilo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Hudebník Ondřej Hejma svým hlasem podpoří zástupce současné opozice. „Budu volit Petra Macha, protože Brusel to je jeho facha,“ okomentoval svou volbu. Bývalý europoslanec a expředseda Svobodných nyní kandiduje za SPD a Trikolóru.

Herec Roman Skamene bude volit stranu Andreje Babiše. „Ať si každý říká, co chce, ať mě za to nenávidí, ale já budu volit ANO a nestydím se za to. Za Babiše se tady toho udělalo nejvíc. To, co se proti němu pořád vede, je nechutný a trapný.“

Janda nechápe, proč kandidují strany, které nesnáší EU

Režisér Tomáš Magnusek se bude rozhodovat na poslední chvíli. „Volit určitě půjdu, sledoval jsem různé debaty a vyslechl moudra zástupců stran a jejich lídrů. Hlasovat budu pro mimoparlamentní stranu, rozhoduji se mezi třemi subjekty. Jsou tam mezi nimi osobnosti, které za to stojí.“

Hudebník Petr Janda z Olympiku svoji volbu jen naznačil. „Rozhodně nebudu volit populisty a už vůbec nechápu, proč se někdo chce dostat do nenáviděné Evropské unie,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ve vyhrocené debatě mezi premiérem Petrem Fialou a předsedou ANO Andrejem Babišem, padala ostrá slova:

Tagy: