Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Bezpečnostní hrozbou pro Česko jsou výroky ministra zahraničí Jana Lipavského. Uvedl to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Lubomír Zaorálek, někdejší šéf české diplomacie a lídr SOCDEM do Evropských voleb. Dodal, že cestou slovenské strany Směr-SD se česká sociální demokracie nevydá a věděl prý, že se Petr Pavel stane českým prezidentem ještě dříve, než ohlásil svou kandidaturu. Mluvčí Pražského hradu Vojtěch Šeliga ke slovům Zaorálka uvedl redakci CNN Prima NEWS, že na podobné komentáře prezident nereaguje.

Je Andrej Babiš bezpečnostní riziko pro ČR, jak uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský?
Vůbec nerozumím tomu, proč to pan Lipavský řekl. Zřejmě chtěl na sebe jen upoutat pozornost, jinak si to nedokážu vysvětlit. Nevím, jaký to má reálný obsah, měl by vysvětlit, co tím myslí. Za bezpečnostní riziko považuji něco jiného. Jak je možné, že ministr Lipavský teď v deníku Právo sdělil, že západnímu společenství chybí strategie, že vlastně neví, co je náš cíl na Ukrajině, čeho by tam chtěli dosáhnout. Že se prý nemohou shodnout a velké světové mocnosti si nepřejí, aby o tom vůbec byla vedena debata. Tohle říká český ministr zahraničí! Tohle považuji za bezpečnostní ohrožení, když se otevřeně nemluví s občany. On se dva roky tváří, že víme, co chceme, co děláme a teď řekne tohle? Co celou tu dobu dělal, proč tohle téma neotevřel a neřešil? Křičí na Fica, že boří jednotu a teď zároveň přiznal, že vlastně žádná jednota není. Neuvěřitelné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léky nejsou, protože se vozí na Ukrajinu. Česká vláda za novou ambasádu v Kyjevě vyhodí miliardy, říká herec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák

Lubomír Zaorálek (67)
Politik a bývalý televizní dramaturg. Po sametové revoluci byl zvolen za Občanské fórum do tehdejší Sněmovny lidu Federálního shromáždění. V roce 1994 vstoupil do Sociální demokracie. Působil jako ministr zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky, ve vládě Andreje Babiše zastával post ministra kultury. V současné době je místopředsedou Sociální demokracie a je lídrem této strany do Evropských voleb.

Andrej Babiš na základě toho, co o něm ministr Lipavský prohlásil, rozeslal mail svému týmu, v němž žádal, aby o něm zjistil informace, například zda je ženatý nebo má děti. Přitom používal vulgární výrazy. Stejně jako poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS o vás kvůli vašemu výroku o jeho otci, o němž jste prohlásil, že pracuje pro peněženku ruského prezidenta Vladimíra Putina. Co tomu říkáte?
Za svými slovy si pevně stojím. Docela mi vadí, že se o tom veřejně nemluví. Petr Kolář si hraje na hodnotového politika, nosí fotky s nápisem Fuck you Putin, přitom pracuje pro firmu, která je ve světě proslulá tím, že pro Putina pracuje a inkasuje za to nemalé peníze. A on je tváří této firmy. To je prostě něco tak pokryteckého. Co se týče výroku jeho syna o mně, asi u nich doma proběhla bouřlivá debata. Zřejmě teď s Babišem soupeří o to, kdo použije sprostější výraz. Babiš to na rozdíl od něj neřekl veřejně a omluvil se. On to řekl veřejně, neomluvil se a ani se za to nestydí.

Petr Kolář je externím poradcem prezidenta Petra Pavla. Tvrdíte, že jste věděl už několik let před prezidentskými volbami, že se stane hlavou státu, můžete to vysvětlit? 
Byl jsem pozván na matematicko-fyzikální fakultu, kde jsem se účastnil debaty o energii. Tehdy mě překvapilo, že na ni byl pozván i Petr Pavel, který se této problematice nikdy nevěnoval. Bylo mi vysvětleno, že je tam proto, že sponzor si to přeje, protože je to budoucí prezident ČR. Řekl jsem si, že si to musím zapamatovat, jestli se to skutečně stane, neboť k prezidentským volbám tehdy bylo ještě hodně daleko.

Naznačujete, že za Petrem Pavlem stojí lidé, kteří měli plán dostat ho na Hrad? Můžete to nějak doložit?
Přijde mi riskantní a velmi nebezpečné, že si v demokratické společnosti může určitá skupina zámožných lidí, oligarchů někoho vyhlédnout a říct, že z něj udělá prezidenta, vloží do něj peníze a podaří se jim to. Ten systém by se měl změnit. Na kampaň potřebujete desítky milionů korun a není snadné je jen tak získat.

Vyjádření Kanceláře prezidenta republiky k tvrzením Lubomíra Zaorálka redakce CNN Prima NEWS shání.

Jak prezidenta Petra Pavla hodnotíte?
Není to silný prezident. Jezdí sice po regionech, ale přijde mi to strašně neefektivní. To, co tam načerpá, dozví se od občanů, starostů, primátorů, hejtmanů podle mě nepřenáší dál. Jak se ukazuje, nebere ho vážně už ani současná pětikoalice, s níž se vzájemně podporovali. Zaskočilo mě, že mu nesdělila tak zásadní informace, jako třeba zastavení konzultací se Slovenskem nebo, že se nesehnalo 800 tisíc dělostřeleckých nábojnic, že jich bude jen 300 tisíc. Je vidět, že mezi vládou a prezidentem chybí komunikace. Neříkají mu stěžejní věci, Petr Pavel stojí do jisté míry bokem a vláda ho nebere jako významného partnera.

Sociální demokracie dlouhá léta udržovala se slovenskou stranou Směr-SD Roberta Fica velmi přátelské vztahy. Jak to máte dnes?
Za sebe mohu říct, že s nimi žádný vztah nemám. Na konferencích a různých seminářích v oblasti zahraniční politiky jsem se za poslední dobu potkával pouze s Peterem Kmecem ze strany Hlas, kterého považuji za velmi zkušeného diplomata, byl i velvyslancem v USA.

Levicová strana Směr-SD prošla podobně jako SOCDEM krizí, ale na rozdíl od vás dokázala znovu vyhrát parlamentní volby. V posledních měsících jsou proti ní na Slovensku pořádány protesty a rétorika předsedy Fica k Ukrajině je i podle mnohých českých politiků za hranou, ale není přesto něco, kde byste u Směru-SD mohli najít inspiraci?
Nevím, jestli ji lze ještě označovat za levicovou. Spíše jako národně konzervativní stranu, což je i hlavní důvod, proč s nimi v kontaktu nejsme. Programově je nám určitě bližší Hlas.

Podle výsledku voleb tato strategie ale u voličů zafungovala. Není to cesta i pro vás?
Sociální demokracie si jde svojí cestou. Ta témata, která Směr otvírá jsou pro mě dost cizí.

Váš bývalý předseda Jiří Paroubek volá po sjednocení levice. Má jeho myšlenka šanci?
Považuji to za prázdné slogany. Jsou to jen akademické, zbytečné debaty. Není třeba nikoho sjednocovat, na tohle nevěřím.

Nezmění se váš názor v případě, že letošní evropské a krajské volby pro SOCDEM nedopadnou dobře?
Jsem přesvědčený, že v těch volbách uspějeme. Neúspěch si nepřipouštím. Máme nabito. Vláda Petra Fialy způsobuje jeden problém za druhým. Zdražuje občanům potraviny, energie, máme tu výrazný pokles reálných mezd, nedostupné bydlení, podfinancované školství, dokonce plíživou privatizaci zdravotnictví. Všechno, o co jsme usilovali, ještě když jsme byli ve vládě, zničila pětikoalice během dvou let svého fungování. Troufá si pouze na ty bezbranné seniory, kterým snižuje valorizaci důchodů, na druhé straně tady vytvořila liberální oligarchii, té se nestoudně zvyšují zisky a zdvojnásobují majetky, zatímco běžní občané chudnou. To, co se teď děje například s Českou poštou, je typická tunelová privatizace, jakou ji známe z devadesátých let. Pokud do toho sociální demokracie nevstoupí teď, tak už nikdy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Andrej Babiš poté, co ho ministr zahraničí Jan Lipavský označil za bezpečnostní riziko ČR, žádal svůj tým, aby mu o něm zjistil informace

Tagy: