Politolog: Babiš chce ukázat image velkorysého muže. Opozice bude ale pro ANO výhodná

Andrej Babiš

Babiš chce ukázat image velkorysého muže, myslí si politolog

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v povolebním vyjednávání ukázat image velkorysého muže, myslí si politolog Lukáš Valeš. Právě proto podle něj půjde hnutí ANO do opozice. Valeš ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že pro jeho hnutí bude opozice v současné době mimořádně výhodná.

V nedělním pořadu Čau lidi premiér Andrej Babiš prohlásil, že mu prezident Miloš Zeman slíbil dva pokusy na sestavení vlády. On je prý ale nepřijme. Podle politologa Lukáše Valeše chce Babiš ukázat image velkorysého muže.

„Je to připomínka: Já jsem ve hře, podívejte se, jak jsem velkorysý. Mohl jsem vstoupit do vyjednávání a prodloužit vám to minimálně o půl roku, možná o dýl, ale jsem takový grant, že vám to nechám,“ uvedl politolog. Podle něj jde o součást strategie, ve které chce premiér ukázat, že procesy nezdržuje.

Podle Valeše si Babiš celkem racionálně spočítal, že by to všechno bylo komplikované a bez silného prezidenta v zádech by neměl šanci. S tím ale ve vysílání CNN Prima NEWS nesouhlasil komentátor MF DNES Petr Kolář. „Nemyslím si, že kdyby byl prezident zdravý, mohl by Babiše tlačit. Matematika je jednoduchá 108 hlasů pro pětikoalici, s tím neuděláte nic,“ upozornil.

ANO se bude těšit z chyb nové vlády

Babiš uznal porážku až několik dní po volbách. Oznámil, že hnutí ANO půjde do opozice. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (ANO) bude toto hnutí tvrdou opozicí. Podle politologa to pro něj bude i výhodné.

„Vzhledem k tomu, jak se zhoršuje ekonomická i covidová situace, tak je pro hnutí ANO mimořádně výhodné být v opozici, sbírat opoziční body a těšit se z toho, jak se bude nová vláda zorientovávat a bude dělat chyby,“ zdůraznil Valeš.

Podle něj je ve hře také možnost, že se Andrej Babiš bude v roce 2023 ucházet o místo prezidenta republiky. „A minimálně příští rok už jsou volby do třetiny Senátu a komunální volby, kde opoziční úloha hnutí ANO může být zúročena tím, že se lidé odkloní od stávající vítězné koalice a podpoří právě ANO,“ myslí si politolog.

V médiích se minulý týden ale objevily informace i o tom, že koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů a STAN by mohly Babiše „přitlačit ke zdi“, kdyby od prezidenta přijal první pokus na sestavení vlády. ANO by pak nemuselo získat ani jednu z funkcí ve vedení nové Sněmovny.

Tagy: