Polovina aut na Plzeňsku neprošla kontrolou navzdory platné STK. Řidičům hrozí tučné pokuty

V Plzeňském kraji polovina aut neprošla namátkovými kontrolami.

Pokuty za špatně provedenou STK

Řidičům, kterým policisté změří emisní hodnoty a nebudou je mít v pořádku, hrozí pokuta až 50 tisíc. V Plzeňském kraji při namátkových kontrolách přitom neprošla téměř polovina aut, přestože měla platnou STK.

Nedávná společná akce dopravních policistů z Plzeňského kraje a pracovníků centra služeb pro silniční dopravu odhalila hned několik hříšníků. „Z 18 kontrolovaných vozidel 7 překročilo emisní normy, tudíž jim byla omezena technická způsobilost na 30 dní. V tomto termínu musí majitelé tuto závadu odstranit,“ sdělil pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Ondřej Hodan.

ČTĚTE TAKÉ: EURO i konec školy: V Německu hrozí kolony, trasy k moři budou plné. Expert poradil, co dělat

Šoférům, kteří z hlediska emisních hodnot prošli stanicí technické kontroly, ale v rámci policejní kontroly je při měření na mobilní stanici neměli v pořádku, hrozí ve správním řízení pokuta až 50 tisíc korun. Ti, kteří jsou si ale jistí, že nepochybili a kontrolou emisí na STK prošli řádně, mohou věc konzultovat se svým advokátem. „V případě, že se ani z nedbalosti nedopustili tohoto přestupku, je v každém případě třeba se bránit. Mohlo se jednat o technickou závadu na měřících zařízeních,“ sdělil advokát Petr Ptáček.

Podle osloveného dopravního experta se auto, které nemá v pořádku emisní hodnoty, mnohdy dá poznat na první pohled – má nepravidelný chod motoru, z výfuku se více kouří a výpary z něj výrazně více zapáchají. „Je to skutečně obtěžující pro ostatní účastníky silničního provozu a bohužel to má i negativní vliv na zdraví,“ řekl předseda expertní rady Platformy VIZE 0 Roman Budský.

Do problémů se ale může dostat i samotná STK. Pokud se ukáže, že její zaměstnanci nechali emisní kontrolou projít vozidlo v neodpovídajícím stavu, hrozí jí i milionová pokuta nebo odebrání licence.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komáří invaze na okraji Plzně. Lidé nemohou sedět venku, problém je i nastoupit do auta

Tagy: