EURO i konec školy: V Německu hrozí kolony, trasy k moři budou plné. Expert poradil, co dělat

Na řidiče na německých komunikacích čekají značné komplikace. V pěti spolkových zemích začaly letní prázdniny. Experti předpokládají, že nejhorší situace nastane na hlavních spojích směřujících k oblíbeným pobřežním oblastem. Vše navíc může zhoršit přesun fanoušků na fotbalový šampionát EURO 2024, píše web Bild. Dopravní expert Roman Budský pro CNN Prima NEWS poradil, že vyjet na poslední chvíli se může vymstít.

Ve čtvrtek začaly v Německu letní prázdniny v Durynsku a Sasku. Očekávané dny volna pak v pátek odstartovaly také v Dolním Sasku, Brémách a Sasku-Anhaltsku, rekapituluje web Bild.

K TÉMATU: Semaforová džungle v Jablonci nad Nisou. Kdo to projede, je borec, hodnotí ji expert

Možnost dopravních zácp se tak dramaticky zvyšuje, jelikož dálniční síť bude značně zatížena lidmi směřujícími na dovolenou. Týkat se to má hlavně komunikací na jihu našich západních sousedů. Na trasách do turisticky oblíbených horských oblastí i pobřežních oblastí v jižní Evropě se tak budou muset řidiči vybavit notnou dávkou trpělivosti.

S komplikacemi se mohou setkat i lidé, kteří směřují k Baltskému nebo Severnímu moři.

Situaci může zkomplikovat i fotbalový svátek EURO 2024. Množství fanoušků z nejrůznějších míst Evropy bude směřovat do velkých měst, kde se šampionát odehrává. Jedná se o Berlín, Lipsko, Hamburk, Dortmund, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nebo Stuttgart, shrnuje dopravní web adac.de.

Největší riziko ucpaných komunikací hrozí konkrétně v oblastech kolem Berlína, Kolína, Mnichova i Hamburku, kde v sobotu čeká český výběr zápas proti Gruzii.

Špatný plán? Fotbal může být i bez vás

Dopravní expert Roman Budský připomněl, že střídající se systém prázdnin je v Německu mimo jiné nastaven proto, aby se všichni během cest vešli na silnice. „V období, kdy v Německu prázdniny začínají a kdy se všichni na konci léta vracejí, bych doporučil vůbec nevyjíždět. V odlišném případě si připravte nervy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Upozornil také na to, že letní měsíce jsou u západních sousedů také časem oprav. „V kombinaci s hustým provozem to může cestu přes německé dálnice velmi znepříjemnit,“ podotkl.

Pokud se chystáte na fotbalový šampionát, měli byste podle experta dbát na několik hlavních zásad. „Především je nutné vyjet s předstihem. V případě konkrétního místa musíte mít jasný plán, a to nejen jak se tam dostat, ale i jak se přesunout zpět. Jestliže vše necháte na poslední chvíli, fotbalové utkání se nejspíše odehraje bez vaší účasti,“ varoval Budský.

Ve všech městech funguje kyvadlová doprava, takže je lepší nechat vůz na předem určených místech a do centra dění se vydat tímto způsobem. „Pohodlnou variantou, jak se vydat do Německa na fotbal, také představují mezinárodní vlaky nebo i letecké spoje. Lidé mají větší šanci, že se na akci dostanou včas a ušetří si nervy,“ zdůraznil expert.

Němci jsou na agresivní chování za volantem hákliví. „Policie je v tomto ohledu nekompromisní. Takže doporučuji některé zvyky z našich vozovek nechat za českými hranicemi,“ poradil Budský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Liberci mají nový radar. Řidiči ho nenávidí, město miluje

Tagy: