Záběry z bojové linie: Houfnice Krab drtí Rusy, libují si Ukrajinci. Zmiňují i jeden problém

Polská samohybná houfnice Krab na Ukrajině

Polské houfnice na Ukrajině

Ukrajinské jednotky obdržely novou výzbroj od Severoatlantické aliance (NATO). Polská samohybná houfnice Krab je 40tunový kolos. Schopnost Ukrajinců zasáhnout strategické cíle je díky nim vyšší než kdykoli dříve.

Ve čtvrtek střílel Krab na ruské pozice vzdálené téměř 30 kilometrů a ihned se stáhl. Celá operace trvala dvě až tři minuty. Vojáci následně měli asi osm minut na to, aby se skryli před případnou opětovanou palbou.

Novou výzbroj si vojáci pochvalovali z vícera důvodů, především kvůli bezpečnosti. „Je mnohem lepší, než jsme měli předtím. Je pohyblivá, jsme rychle mimo nebezpečí,“ řekl velitel Vasyl.

Polské houfnice mají řadu výhod

Bývalý učitel matematiky Artem, který celou jednotku řídí, absolvoval na zaučení na houfnici Krab dvoutýdenní výcvik. Podle něj je polský systém uživatelsky přívětivý. „Mezi těmito novými a starými sovětskými zbraněmi je velký rozdíl, protože tyhle mají GPS,“ řekl.

Ukrajina dostala od Polska 18 houfnic Krab a nakupuje dalších 56. Po dvou měsících jsou díky své přesnosti velmi oblíbené. Zatím ve válce na Ukrajině měla nejdůležitější úlohu děla, ve kterých mají Rusové nad Ukrajinci převahu.

Ukrajinští vojáci však do nových houfnic nemají dost munice. „Chtěl bych mít víc nábojů, abych mohl poslat okupanty zpátky domů,“ dodal Vasyl.

Tagy: