Ukrajinci nás ostřelují českými raketomety. Při útoku zemřeli dva lidé, tvrdí separatisté

Salvový raketomet RM-70

V souvislosti s válkou na Ukrajině se znovu mluví o Česku. Tentokrát o zbraních českého původu, raketometech RM-70 Vampire, které údajně nasadili Ukrajinci při ostřelování Doněcku.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny vydali prohlášení, v němž uvádějí, že ukrajinská armáda nasadila do boje české raketomety, kterými měla ostřelovat Doněck. Při útoku měly zahynout dva civilisté a sedm osob mělo utrpět zranění. Pravost tvrzení proruských separatistů nelze ověřit, Ukrajinci ale 20 českých raketometů ve službě skutečně mají.

Raketomet RM-70 Vampire je československá vylepšená verze staršího sovětského modelu Grad. Díky použití nových technologií trvá přebytí všech raket pouhou minutu, zatímco u ruského Gradu stejný proces trvá téměř hodinu.

Zbraň, kterou má ve svém arsenálu kromě Ukrajiny další 20 států, například Řecko nebo Finsko, je schopna vypálit všech 40 raket nesoucích až 256 kilogramů výbušnin během 20 vteřin a pokrýt jimi území o rozloze až pěti fotbalových hřišť.

Mobilní raketomet je kombinací československého nákladního automobilu Tatra 813 a sovětského raketometu BM-21 Grad. První zprávy o jeho použíti na Ukrajině byly potvrzeny v květnu letošního roku.

Tagy:
Finsko Ukrajina Řecko Česko Doněck ruská invaze na Ukrajinu BM-21 Grad RM-70 Vampire Tatra 813