Popadané stromy, zatopené sklepy a komplikace v dopravě. Bouřky působily škody po celém Česku

Následky bouřek ve Zbýšově u Brna

Česko trápí silné bouřky

Silné bouře, které v pátek trápily převážnou část Česka, za sebou zanechaly popadané stromy i zatopené sklepy. Působily také komplikace v dopravě včetně železnic. Hasiči evidují přes 500 událostí, sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„V tuto chvíli evidujeme zhruba 500 událostí, které souvisí s bouřkou. Začalo to v Jihočeském kraji, pak se bouřky přesunuly do Středočeského a Libereckého kraje. Právě tyto kraje mají i nejvíce výjezdů. Po 20. hodině se ale bouřky vytvořily ještě v Jihomoravském kraji a tam teď evidujeme zhruba devadesát případů,“ sdělil v pátek pozdě večer Kavka.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní nebeský úkaz v Česku: Obloze bude kralovat obrovský Měsíc, vytvoří optickou iluzi

Podle mluvčího hasičů se jedná o běžné případy spojené s vydatným deštěm a bouřkami. „To znamená popadané stromy, nalomené větve, zatopené komunikace. Žádná evakuace nebyla podle mých informací nutná,“ uvedl.

V Brně například voda zaplavila výhybku na tramvajové zastávce Jugoslávská, neprůjezdná byla také zastávka Mojmírovo náměstí, zastávka Barvičova nebo Západní brána, kde voda zaplavila kolejiště u vjezdu do tunelu. Na zastávce Lesnická spadl strom na koleje.

Voda se po silném dešti dostala také na jeviště Janáčkova divadla při koncertu Filharmonie Brno. Po pauze hudebníci zjistili, že mají mokré nástroje. „Přesunovaly se smyčce, kontrabas a dirigentský pult, zpozdilo to začátek druhé půlky o pět minut,“ řekla mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Na Kolišti v Brně si strážníci všimli auta, které za jízdy uvázlo na zaplavené silnici. „O jeho vyproštění proto požádali hasiče a sami usměrňovali dopravu, aby umožnili hladký průběh zásahu a aby se do podobné situace nedostali i další řidiči,“ popsal mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Dvě hlídky městské policie upozorňovaly motoristy na možné riziko i v Hradecké ulici. Také tam se za deště zatopila část silnice.

Ve Zbýšově na Brněnsku hasiči čerpali vodu ze sklepa bytového domu. Zastavil se také provoz na železnici mezi Křenovicemi a Sokolnicemi na Brněnsku, kde spadl na dráhu strom. Další komplikace působí výpadek napájení trakčního vedení po bouřce mezi brněnským hlavním nádražím a Horními Heršpicemi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kroupy a supercela zanechaly zkázu, ukazuje video. Jako střelba ze samopalu, popsal svědek

Tagy: