Poprask kolem olympijského vítěze nekončí. Svoboda musel na kobereček resortu obrany

Slova olympijského vítěze Davida Svobody o návratu ruských sportovců do mezinárodních soutěží a válce na Ukrajině způsobila poprask. Sám se nakonec uchýlil k omluvě. I tak se ale musel moderní pětibojař v pátek dopoledne podle informací CNN Prima NEWS dostavit na ministerstvo obrany celou záležitost vysvětlit.

Stačilo pár vět pro veřejnoprávní televizi a David Svoboda rozpoutal bouři. Majitel zlaté medaile z olympiády v Londýně se postavil za ruské sportovce a jejich návrat do mezinárodních soutěží. K válce na Ukrajině řekl: „Ten válečný konflikt stále probíhá. A jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svoboda to za výroky o ruských sportovcích schytal ze všech stran. Našel ale i zastánce

Vzápětí dostal otázku na rezoluci Valného shromáždění OSN, podle které je Rusko jednoznačným agresorem. „Může to být klidně mýlka, co já vím,“ zaznělo z úst moderního pětibojaře. Ostrá kritika na sebe nenechala dlouho čekat a přilétla snad ze všech stran.

Svoboda rozzuřil Černochovou

Do osmatřicetiletého Svobody tepali i politici. A situace nabrala takový rozměr, že se známý sportovec podle informací CNN Prima NEWS musel v pátek dopoledne dostavit na resort obrany. Je totiž členem Armádního sportovního centra Dukla spadajícím pod zmíněné ministerstvo. Proto dorazil v uniformě.

Ministryně Jana Černochová (ODS) krátce po Svobodově problematickém televizním vzkázala: „Mohl by se hodit do té fešácké uniformy a odjet na měsíc na Libavou, pomáhat s výcvikem ukrajinských vojáků. A dívat se jim do očí a poslouchat, co si o jeho názoru myslí oni.“

Nevoli rozpoutal Svoboda také ve sportovních kruzích. „Je to šílené, takhle to nejde,“ ozvala se hokejová legenda Dominik Hašek, za aktuálních okolností známý bojovník za sport bez Rusů.

Stříbrnému olympijskému medailistovi – vodnímu slalomáři – Vavřinci Hradilkovi vadilo, že Svoboda prezentoval svůj názor před národem coby předseda komise sportovců Českého olympijského výboru. „Myslím, že je důležité, aby zaznělo, že rozhovor Davida Svobody není stanoviskem komise sportovců, které jsem i já členem. Bohužel to tak vypadá. Můj názor zůstává stejný. Ne ruským sportovcům, dokud bude válka a dokud ji neodsoudí jakýmkoliv prohlášením,“ napsal.

Vzácné zastání mezi veřejně známými osobami však Svoboda našel u jiného muže, který se proslavil vodním slalomem – Lukáše Pollerta. „Že je první obětí každého válečného konfliktu pravda, to si myslím také a stejně jako David s Ruskou agresí na Ukrajině též nesouhlasím,“ uvedl.

Tagy:
Olympijské hry Jana Černochová sport Rusko David Svoboda moderní pětiboj Ministerstvo obrany České republiky ruští sportovci válka