Poprask na Lvech: Herci pod palbou kritiky za pokuřování bez respirátorů

Poprask a pohoršení vzbudily fotografie herců, kteří v sobotu na předávání Českých lvů postávají venku bez respirátorů a kouří nebo si povídají. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se situací už zabývá i policie. Herci i pořadatelé se ale brání, že nic neporušili, měli negativní PCR test a snažili se maximálně všechna nastavená opatření dodržovat.

„Myslím, že jsme se všichni chovali velmi zodpovědně. Po Rudolfinu jsme se pohybovali v respirátorech. Vyšli jsme ven před fotografy a tam jsme se fotili chvilku bez respirátorů. Prohodila jsem s kolegy, kteří kouřili, čtyři věty a šli jsme zpět, znovu s respirátory,“ řekla CNN Prima NEWS zpěvačka a herečka Barbora Poláková.

„Navíc jsme byli všichni účinkující televizního pořadu řádně otestování. Věděli jsme, že jsme focení, tedy rozhodně nejde o nějaké senzační odhalení. Mám pocit, že se vše vždy snažím dodržovat,“ dodala zpěvačka.

Tisková mluvčí Českých lvů Silvie Marková uvedla, že všichni herci i další účastníci v Rudolfinu museli mít pro vstup do budovy negativní PCR test, který si nechali dělat ve čtvrtek.

„Přípravy na letošního Českého lva provázela přísná bezpečnostní opatření, včetně PCR testu účastníku, čistění ozonem prostor Rudolfina, povinnost nošení respirátoru atd. Jako pořadatelé však ručíme pouze za průběh akce uvnitř prostor konaní, nikoliv za dění venku. Situace, která nastala, nás samozřejmě mrzí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

Akce nemusela na pořádání obdržet výjimku. „Nepotřebují výjimku od hygieny, jelikož jde o natáčení a produkci uměleckého díla. A to vládní opatření umožňují. V dnešní době je možné takové akce dělat, když nejsou přítomní diváci,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

To, že výjimka není třeba, potvrdila i pražská hygienička Zdeňka Jágrová. „Hygienická stanice hl. m. Prahy žádné výjimky neuděluje, ty si na sebe vztáhlo ministerstvo. Nevím úplně o všech, nicméně to, co se nás týká, tak nám vždy posílá v kopii a nejsem si vědoma, že by nám posílalo České lvy,“ řekla CNN Prima NEWS Jágrová.

I přesto se celou situací bude podle ministra vnitra Jana Hamáčka zabývat i policie. „Tázal jsem se pražské policie, jaká je situace. A bylo mi sděleno, že je to předmětem prověřování policie,“ uvedl krátce ministr vnitra na pondělní tiskové konferenci.

Ta by měla hygieně poslat podnět, ten ale zatím podle Jágrové nedorazil.

Předávání Českých lvů proběhlo v sobotu a v době koronaviru se muselo řídit tvrdými opatřeními. Do budovy Rudolfina bylo vpuštěno jen omezené množství lidí. Herci si došli pouze pro cenu a následně z budovy odcházeli ven, kde je měli možnost vyfotit právě fotografové.

Tagy: