Poprask v gymnastice. Rus si dal na dres válečné písmeno Z a stál vedle Ukrajince

Bílé písmeno Z se stalo v posledních dnech symbolem podpory ruských akcí na Ukrajině.

Vývoj dění na Ukrajině k úterý 8.3.2022

Někteří Rusové, kteří jsou vidět, válku na Ukrajině mlčky přecházejí, jiní říkají, že krvavý konflikt je vždycky špatný a další invazi veřejně podporují. Do této skupiny patří ruský gymnasta Ivan Kuljak. Na Světovém poháru v katarském Dauhá měl na svém dresu napsané písmeno Z. Jak se nyní celý svět z videí a fotografií dozvídá, právě bílé „zetko“ se při ostřelování Ukrajiny nachází na vozech či tancích armády Vladimira Putina.

Velký šok zažili ti, kteří viděli sobotní gymnastický podnik v Dauhá a mají přehled o ruské agresi na Ukrajině. 20letý Kuljak překvapil bílým písmenem Z na hrudi, které si na dresu vytvořil lepicí páskou. Celá záležitost měla ještě přesah. Ruský gymnasta totiž skončil třetí a sdílel pódium i s Ukrajincem Illiou Kovtunem, který na bradlech vyhrál.

Písmeno Z viděné v posledních dnech na vojenské technice Putinovy armády symbolizuje heslo „za vítězství“. „Zdobí“ přední část obrněných vozidel či tanků.

Ale ve sportovním světě mělo premiéru. Kuljak ani žádní jeho ruští kolegové zatím nemají zakázáno létat po světě a soutěžit. Nicméně Mezinárodní gymnastická federace (IGF) zrušila v reakci na válečný konflikt na Ukrajině všechny plánované soutěže v Rusku a Bělorusku. K tomu dodala, že gymnasté z těchto zemí nesmí na jejích akcích vystupovat pod svou vlajkou. Kuljak tak zvolil alternativu, která na sociálních sítích narazila na velký odpor.

Pochopení neměl ani Jakub Kumoch, šéf Úřadu pro mezinárodní politiku polského prezidenta, tedy Andrzeje Dudy. „Toto je symbolický obrázek, který ukazuje, proč by Rusko mělo být okamžitě vyloučeno ze všech sportovních akcí a federací,“ napsal Kumoch na Twitteru. Dodal, že Duda byl jedním z prvních, kdo takový návrh předložil.

IGF zatím oficiální cestou nezareagovala.

Bylo evidentní, že Kuljak kvituje to, co se v Charkově, u Oděsy či na předměstích Kyjeva v rámci Putinem opakované „denacifikace“ děje. Sportovec se mohl inspiroval třeba u někdejší slavné gymnastky Světlany Chorkinové, která jednání Kremlu veřejně schvaluje. Putinova oblíbenkyně si vzala generála a je plukovnicí ruské armády.

Nejde jen o Kuljaka, který loni absolvoval vojenský výcvik. Proputinovští politici, aktivisté nebo influenceři rovněž veřejnosti ukázali, že nosí oblečení a odznaky se „zetkem“. Státem financovaný kanál Russia Today dokonce na trh dodal řadu zboží s tímto symbolem.

Tagy:
Vladimir Putin gymnastika Vojenská technika Ukrajina Andrzej Duda ruská armáda sport Rusko Dauhá Ozbrojené síly Ruské federace Ivan Kuljak ruská invaze na Ukrajinu Mezinárodní gymnastická federace Jakub Kumoch