Snad raketa trefí tvůj dům. Děsivý vzkaz ruského bobisty ukrajinskému olympionikovi

Už během olympiády v Pekingu poslal skeletonista Vladyslav Heraskevyč v televizním vysílání světu vzkaz, který se nyní masivně šíří po celém světě. Ukázal na kameru papír s nápisem „Ne válce na Ukrajině“. Teď je připraven chopit se zbraně, protože vojska Vladimira Putina ostřelují a bombardují jeho rodnou zem. V těžké době navíc čelí nehorázné zprávě od mladičkého ruského bobisty.

Reakce ruských sportovců na válku na Ukrajině jsou různé, většinou zdrženlivé. Často ale zmiňují, že krvavý konflikt je zkrátka špatně. Nicméně explicitní odsouzení toho, co rozpoutal prezident Vladimir Putin, se objevují také. Se sdělením ze zcela jiné kategorie přišel teprve sedmnáctiletý ruský bobista Daniil Kulešov.

Právě Heraskevyčovi, dvojnásobnému olympijskému účastníkovi, napsal zprávu, které sám příjemce stěží mohl uvěřit. „Ty kreténe, jsi ještě naživu?“ psal mu Kulešov. A k tomu hned připojil: „Doufám, že raketa brzy zasáhne i tvůj dům.“

Třiadvacetiletý Heraskevyč mrazivý vzkaz sdílel na svém Instagramu. Oficiální stanovisko od Mezinárodní bobové a skeletonové federace se prozatím neobjevilo, nicméně lze čekat, že Kulešovova slova se neobejdou bez následků. Momentálně stejně závodit nemůže, protože ruští bobisté a skeletonisté byli stejně jako mnoho jejich kolegů z jiných odvětví vyloučeni ze soutěží.

Kulešov následně vymazal ze sociálních sítí většinu příspěvků a účet si z veřejného změnil na soukromý.

Ukrajinský skeletonista se vrátil domů do Kyjeva 15. února – jen něco málo přes týden před zahájením ruské operace. Předtím na zimní olympiádě v Číně skončil na 18. pozici. Pozornost nestrhl svým umístěním, ale sdělením po třetí jízdě.

Mezinárodní olympijský výbor nijak Heraskevyče za vyjádření názoru („Ne válce na Ukrajině“) netrestal. Jeho gesto v přímém přenosu mohlo být ještě před vypuknutím konfliktu bráno jako porušení pravidla 50 olympijské charty, jež zakazuje během olympijských soutěží politickou, náboženskou či rasovou propagandu.

Tagy:
Peking válka Vladimir Putin Instagram Olympijské hry Ukrajina dům Mezinárodní olympijský výbor sport Rusko Čína boby skeleton Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Zimní olympijské hry Daniil Kulešov Vladyslav Heraskevyč ruská invaze na Ukrajinu