Poprvé bez Kubery. Severočeská modrá bašta padla, ODS ale v čele Teplic nejspíš zůstane

Hynek Hanza

Komunální volby v Teplicích mají poprvé od roku 1994 jiného vítěze než Občanskou demokratickou stranu. Po sečtení všech odevzdaných hlasů je jasné, že jich nejvíce připadlo hnutí ANO, ODS však skončila v těsném závěsu. Oba politické subjekty tak nejspíše budou pokračovat v dosavadní magistrátní spolupráci. V zastupitelstvu totiž mají pohodlnou většinu.

„Pravděpodobně se projevilo, že společnost je po dvou letech covidu a téměř roku energetické krize rozdělená. Na druhé straně právě vzhledem k aktuálnímu dění nepovažuji výsledek společné kandidátky ODS a TOP 09 za špatný. Navíc si musíme uvědomit, že to byly první komunální volby, ve kterých nekandidoval Jaroslav Kubera,“ řekl CNN Prima NEWS Hynek Hanza (ODS), primátor Teplic.

Podle něho teď bude záležet na vyjednávání stran, které se do zastupitelstva dostaly, a podle toho se uvidí, kdo na teplické radnici bude vládnout. „V tuto chvíli to vůbec nechci předjímat,“ dodal Hanza. Přitom právě výsledek voleb matematicky nejvíce nahrává pokračování spolupráce mezi ODS a hnutí ANO. Dohromady totiž tato dvě politická uskupení získala 17 mandátů z celkových 27.

Zda obhájíme primátora? Předčasné

Senátor a stávající primátor Teplic nechtěl ani předjímat, zda ODS má šanci obhájit primátorské křeslo. „Pravdou je, že vítěz voleb je v tomto ohledu přece jen o něco silnější. Ale uvidíme, budeme jednat,“ řekl Hynek Hanza. Rozdíl mezi ziskem hnutí ANO a ODS spolu s TOP 09 je jen 2,15 procentního bodu ve prospěch ANO.

„Výsledky předčily naše očekávání a je to velký skok. A to i v porovnání s minulými volbami. Velice si vážím všech hlasů. Nyní nás čekají povolební vyjednávání, která začnou, předpokládám, v řádu hodin," napsal redakci CNN Prima NEWS v sms zprávě Jiří Štábl (ANO), dosavadní náměstek primátora.

Otázkou ale také je, jak se k možné koalici ANO a ODS postaví kandidáti TOP 09, kteří se do teplického zastupitelstva ze společné listiny s ODS dostali. „My teď nejsme na tahu. Uvidíme, jak se jednání budou vyvíjet,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Hadraba, regionální předseda TOP 09. Vedle něho byl z TOP 09 zvolen také Petr Najman. „Budu respektovat výsledky jednání a nebudu do toho takříkajíc házet vidle,“ dodal Hadraba. Dle svých slov si ale představoval, že volby dopadnu trochu jinak.

Další varianty jsou méně stabilní

Hadraba možná doufal v lepší výsledek uskupení VOLBA PRO! TEPLICE, za které v minulých volbách kandidoval. To však letos skončilo třetí s poměrně velkým odstupem za nejsilnějším tandemem, když získalo jen necelých 20 procent hlasů.

ODS a TOP 09 by se teoreticky mohly spojit právě s Volbou, jenže dohromady by měly jen 13 zastupitelů, což by jim k vytvoření většiny na magistrátu nestačilo. Musely by ke spolupráci přizvat ještě sdružení Zdraví Sport Prosperita, které získalo jednoho zastupitele. Nebo by většinovou koalici mohly vytvořit se čtyřmi zastupiteli z SPD. Podobné možnosti má i hnutí ANO, pokud by se rozhodlo pro jinou koalici než s ODS a TOP 09. Také ono by muselo ke spolupráci získat další dva subjekty.

Tagy: