Populární spisovatel čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Gaiman se proti nim ostře brání

Třiašedesátiletý britský spisovatel Neil Gaiman, známý svými díly jako Sandman, Američtí bohové nebo Hvězdný prach, čelí několika obviněním ze sexuálního obtěžování. Autor je odmítá a tvrdí, že se ničeho takového nedopustil, uvádí deník The Economic Times.

S obviněními přišel začátkem července bulvární list Tortoise Media ve svém podcastu s názvem Mistr: Obvinění proti Neilu Gaimanovi, ve kterém vystoupily dvě ženy. První tvrdila, že ji Gaiman sexuálně napadl v roce 2022, kdy pracovala jako chůva jeho dítěte. Druhá uvedla, že s Gaimanem měla intimní vztah v době, kdy jí bylo dvacet let a jemu kolem čtyřiceti. Stěžovala si na drsný a ponižující sex, který podle ní nebyl vždy dobrovolný.

ČTĚTE TAKÉ: Končí legendární kapela Aerosmith. Frontman Tyler má nevratně poškozené hlasivky

Spisovatel veškerá obvinění z nedobrovolných styků popřel. Domnívá se, že první ze žen trpí falešnými vzpomínkami a druhá pociťuje lítost nad jejich nevydařeným vztahem. Gaiman také nabídl policii spolupráci, uvedl deník The Economic Times.

Obvinění přibývá

Počet obvinění se však rozrůstá. V neděli 28. července ve zmíněném podcastu žena vystupující pod pseudonymem Claire uvedla, že ji Gaiman obtěžoval a vyvíjel na ni sexuální nátlak.

A to není všechno. Caroline Wallnerová, rozvedená matka tří dětí, která žila v Gaimanově nemovitosti v New Yorku v letech 2014 až 2021, Tortoise Media sdělila, že po rozchodu s manželem na ni Gaiman, který byl v té době ženatý s hudebnicí Amandou Palmerovou, vyvíjel nátlak, aby s ním měla sex. Dodala, že byla v zoufalé finanční situaci a Gaiman jí vyhrožoval vystěhováním, pokud odmítne.

A knižní publicistka Julie Hobsbawmová Gaimana viní z agresivního pokusu o polibek v roce 1986, když jí bylo dvaadvacet let.

Gaiman i tato obvinění odmítl s tím, že jeho vztah s Wallnerovou byl konsenzuální a případ Hobsbawmové je nedorozumění. Policejní vyšetřování zatím neprokázalo žádné protiprávní jednání, případ ale vypadá jako stále závažnější, uvedl web Pennlive.

Gaiman, který byl časopisem Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, je uznáván za popularizaci komiksů na celosvětové úrovni. Jeho díla se stala předlohou filmů Hvězdný prach, Koralína a svět za tajnými dveřmi a Jak balit holky na mejdanech a také seriálů na Netflixu a Amazonu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kocáb o drsné šikaně. Říkali mi kostelní kryso, jednou mi dokonce šmirglovali hlavu do krve

Tagy: