Pořád měníte názory, neotvíráte očkovací centra. Vildumetzová se pustila do Rakušana

Jana Mračková Vildumetzová

PARTIE Terezie Tománkové 9.1.2022 11:00

Do ostrého sporu se v nedělní Partii na CNN Prima NEWS dostala místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Poslankyně ANO Rakušanovi vyčetla, že nová vláda stále mění názory a neotvírá očkovací centra.

Vildumetzová se do Rakušana pustila s tím, že lidé se vůbec nevyznají v opatřeních, která nová vláda přijala. „Kritizovali jste, že málo testujeme, že budete testovat 200 tisíc. Pořád se netestuje v takové míře, jako jste slibovali. Kritizovali jste čínské testy. V médiích jsem zaregistrovala, že žádné jiné než čínské testy mít nebudete,“ vyčítala Rakušanovi poslankyně ANO.

Rakušan na to reagoval se slovy, že Vildumetzová míchá páté přes deváté. „Paní místopředsedkyně to bere od Šumavy k Tatrám,“ smál se Rakušan. Vláda podle něj udělala několik dobrých kroků. Jmenoval například to, že se otevřela možnost podání třetí dávky očkování proti covidu pro lidi starší 18 let, zkrátila se doba karantény na pět dní, bude se více testovat v zaměstnáních.

„Co se týče testů – máme stanoveny parametry. Zapomeňme, odkud test je. Zásadní je, že musí být citlivý na mutaci omikron,“ zdůraznil Rakušan.

Vildumetzová se nenechala odbýt. „Kolik jste otevřeli očkovacích center? Vaše kroky jsou špatné. Neprodloužení nouzového stavu byla obrovská chyba. Jste spokojení s tím, jak postupuje ministr zdravotnictví?“ jmenovala místopředsedkyně Sněmovny.

Obula se i do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který ještě dříve, než byl ve vládě, sliboval, že bude uznávat protilátky. „Ministr Válek strašně změní názory. Říkal, že bude uznávat protilátky,“ připomněla Vildumetzová.

Na kritiku Rakušan reagoval se slovy, že vláda je u moci necelý měsíc. „Co jste teda dělali vy za poslední dva roky? Kde jsou ty očkovací centra? Očkující praktičtí lékaři?“ tázal se Vildumetzové ministr vnitra. Válka se zastal s tím, že v prosinci ještě nebylo jasné, jak se bude chovat omikron. Vláda nechce uznávat protilátky právě kvůli této mutaci.

„Říkáte tady hrozně moc informací. Připravili vám výborně přípravu, ale dali vám toho moc,“ vysmál se Vildumetzové Rakušan. A zároveň zkritizoval vládu Andreje Babiše. „Dva roky jste měli vliv na to, jak se zvládala covidová krize. Lidé nevěří ničemu, protože jste tuhle zemi uvrhli do příšerného chaosu. Nám bude strašně dlouho trvat přijít s opatřeními, která ještě dávají smysl. Je to průser. Vy nám budete vyčítat míru očkování? To si děláte legraci. Vy si neuvědomujete, že jste vládli dlouho a my měsíc,“ uzavřel hádku Rakušan.

Tagy: