V záchodě jsem uviděl novorozeně pod placentou. U ústeckého soudu zazněla otřesná svědectví

Proběhl soud k případu ženy, která porodila dítě na záchodě. To poté zemřelo.

U Krajského soudu v Ústí nad Labem ve čtvrtek pokračoval proces s třicetiletou ženou, které za vraždu novorozence hrozí až výjimečný trest. Podle záchranářů, kteří před soudem vypovídali, své těhotenství tajila. Dítě měla porodit do záchodu.

Obžalovaná žena podle informací, které zazněly u soudu, nechodila ke gynekologovi a těhotenství měla tajit nejen před lékaři, ale i před svým manželem. Právě on v inkriminovaný den volal na linku 155.

Jako první dorazili do bytu řidič se zdravotnickým záchranářem: „Za koupelnou bylo WC a tam seděla potmě paní. Vyzval jsem ji, ať vstane, že ji vyšetřím. Ona mi odpověděla, že nemůže, tak jsme pacientku zvedli ze záchodu. Když jsem se do něj poté podíval, viděl jsem dítě, které bylo přikryto čerstvě porozenou placentou,“ uvedl záchranář Martin Kubát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Případ brutální vraždy v Tunisku uzavřen. Češka zabití manžela plánovala, hrozí jí doživotí

Novorozenou holčičku rychle ze záchodu vytáhl, oddělil placentu od pupečníku a začal ji resuscitovat. Po příjezdu lékaře se ji podařilo oživit. „Zrůžověla, ale po resuscitaci, když už měla obnovený oběh, neurologicky nereagovala,“ sdělil zasahující lékař Jaroslav Halamka.

O několik týdnů později holčička v nemocnici zemřela. „Nevím, co jsem měla dělat, je mi teď toho strašně líto,“ vypověděla obžalovaná.

„Věděla, že je těhotná, takže musela očekávat, že porod v blízké době nastane,“ upozornil znalec v oboru gynekologie a porodnictví Michal Zeman. „Dovedu si představit, že maminka, která zjistí, že její dítě nedýchá, vezme ho a buď ho propleskne, nebo s ním zatřese, ale něco udělá,“ dodal.

S obžalovanou ženou se prý zasahující lékař setkal už v roce 2019, když v Trmicích na Ústecku začala rodit na autobusové zastávce. „To bylo novorozeně, které bylo částečně porozeno a bylo zaklíněno v porodních cestách. V té době nebyla možná jakákoli spolupráce s pacientkou. Ona prostě křičela, že chce domů k mamince a že to dítě nechce,“ popsal tehdejší situaci Halamka.

Dítě nakonec porodila v záchrance a následně ho dala k adopci, stejně jako předtím svou dceru. Nejstaršího syna soud svěřil do péče babičky. Rozsudek by mohl padnout už příští týden.

PŘIPOMEŇTE SI CELÝ PŘÍPAD: Třicetiletá žena porodila děťátko v ústecké čtvrti Mojžíř bez asistence zdravotníků přímo do záchodové mísy. Novorozeně zemřelo.

Tagy: