Sledujte Případy Josefa Klímy: Porodila zdravé dítě, v nemocnici jí ale řekli, že zemřelo

Případy Josefa Klímy

Případy Josefa Klímy - Jak snadné bylo připravit rodiče o novorozené dítě?

V Česku je řada lidí, které za dob minulého režimu potkala tragická událost, v nemocnici přišli o novorozence. Někteří jsou ale přesvědčeni, že dítě ve skutečnosti nezemřelo a v porodnici jim ho ukradli. Dlouhá léta je mnozí považovali za blázny, ovšem nyní, s dalšími poznatky a důkazy, to může být být černá realita. Osudy hned několika lidí představí už ve středu ve 22:45 na Primě pořad Případy Josefa Klímy.

Stalo se to před desítkami let, navzdory tomu se mnohé rodiny s bolestnou situací nevyrovnaly a prožívají ji o to více, když panují nejasnosti, které úřady dlouhé roky nechtěly řešit.

Janu Ulrychovou z Děčína zpočátku všichni považovali za blázna. V roce 1970 porodila zdravou holčičku. Nejdřív jí novorozeně tři dny neukázali, poté jí sdělili, že dítě v noci zemřelo, a lékařka jí předložila na podpis dokumenty, aby se nemusela o nic starat.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda seniorky v centru Jablonce. Hrůza, byla moc hodná, reagují šokovaní sousedé

Nikdo jí tehdy neřekl, co se stalo. Nikdy ani neviděla tělo své dcery. Léta běžela, Jana se stala znovu matkou, ale bolest ze ztráty dítěte nezmizela. Po letech začala pátrat a podobně jako další lidé, kteří s ní sdílejí stejný osud, začala nacházet velké množství nesrovnalostí.

Třeba v rodném a úmrtním listě. Dokonce i v hrobě, neboť po exhumaci vyšlo najevo, že v něm nebyly ostatky dítěte a ani v něm nikdo nikdy neležel. Podobných případů eviduje Josef Klíma na tři desítky.

Že se nemusí jednat o výmysly, potvrdil v pořadu i bývalý porodník. „Já myslím, že si asi nic nepopletla, tam se děly hrozný sviňárny, ve smyslu zašantročení dětí,“ řekl v Případech Josefa Klímy bývalý porodník.

Záhadná smrt tří trampů a zmizení stopařek

Vytrvalá mravenčí práce novináře Jaroslava Mareše znovu nese ovoce. Podařilo se mu najít nové svědky, kteří propojují případ tří zavražděných trampů v Českém Švýcarsku na konci osmdesátých let s případem dvou zmizelých stopařek.

Dívky se totiž podle několika svědků pohybovaly v podobných místech. O tom, že v případu zavražděných trampů něco nehraje, nebylo pochyb krátce po dřívějším prošetřování případu po revoluci. Závěr vyšetřování tehdejší Veřejné bezpečnosti totiž zněl: kulový blesk. Ten by ale musel zvládnout nejen dva muže a jednu ženu zabít, ale také je okrást, svázat speciálním uzlem, zahrabat a zakrýt větvemi.

Důkazy začaly stále víc ukazovat na pohraniční stráž, která se v těchto místech pohybovala.

Co všechno se podařilo Jaroslavu Marešovi zjistit a co dalšího vyšlo najevo během pátrání lidí po pravdě v souvislosti se zmizením jejich novorozenců se dozvíte v pořadu Případy Josefa Klímy, které můžete sledovat už ve středu 13. září ve 22:45 na Primě a v neděli 17. září ve 21:30 na CNN Prima NEWS.

Tagy: