O život je i jít na záchod: Reportér Zrno navštívil peklo přímo na frontové linii na Ukrajině

Reportér Matyáš Zrno v ukrajinském zákopu

Reportér CNN na frontě

Nepřítel je 250 metrů od vás, okolo se ozývá dělostřelba a všude jsou slyšet drony - to je první linie ukrajinské obrany na Donbase. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno a kameraman Petr Židek tam s vojáky prožili 24 hodin.

Dostat se na první linii je možné jen v noci. Řidič s terénním autem vyzvedl štáb CNN Prima NEWS na kraji města a po několika kilometrech jízdy vypnul světla. Dál řídil pouze pomocí nočního vidění, protože všude mohly číhat nepřátelské drony.

ČTĚTE TAKÉ: Nečekaný válečný kontrast. Ukrajinci postupují v Rusku, doma území ztrácejí, ukazuje analýza

V naprosté tmě se řítili po polích k bojovým pozicím. Hvězdami posetou oblohu občas prozářila vzdálená exploze. Po příjezdu na poslední bod vyskočili z auta a ukryli se v opuštěném zákopu. Následně se v desetimetrových rozestupech vydali na cestu.

Po zhruba kilometru cesty dorazili na pozice 9. pěší roty, která brání jeden úsek fronty u Torecku na Donbase. Několik málo mužů tu 24 hodin denně sleduje nepřítele, vzdáleného jen 250 m. „Tam už jsou Rusáci. Je to celé zaminované. Mám tu kulomet, automat, granáty a pancéřovku. Když dojde na granáty, tak už je to hodně špatné,“ řekl ukrajinský voják.

Většina jejich práce je ale nuda. „Čtyři hodiny odpočíváte, čtyři hodiny pracujete a čtyři hodiny jste na pozici a sledujete nepřítele,“ dodal voják. Elektřinu zajišťuje generátor, vaření plynový vařič.

I když se prakticky neustále ozývá dunění dělostřelby, vojáci se tu cítí celkem bezpečně. Umí už podle zvuku dokonale odhadnout, kdy něco hrozí. V případě ostřelování si mohou vlézt do nory nebo do trubky.

Na frontové linii může být nebezpečná i pouhá návštěva toalety. „Musíte nejprve zjistit, zda venku není dron, a pak běžet,“ popsal Zrno. Běžet je nutné i při návštěvě sousedních pozic.

Vojáci jsou na pozici obvykle šest dní, pak mají dva dny odpočinku. Někteří už od začátku války.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zničené mosty jsou pro Rusy problém. Hrozí jim obklíčení a rekordní kapitulace, tvrdí expert

Tagy: