Posílení imunity? Ovoce, zelenina, vitamín D, živočišné vývary, radí lékařka

Rajčata v míse

Stravou proti nemocím

Strava je důležitým tématem nejen během probíhající koronavirové epidemie. Jak se správně stravovat, abychom co nejvíce posílili imunitu a předešli tak respiračním onemocněním nebo zmírnili jejich příznaky, poradila lékařka, fitness instruktorka a lektorka Marie Skalská.

Na prvním místě Marie Skalská zmínila ovoce a zeleninu, jelikož jde „o zdroj takzvaných antioxidantů“.

A jako druhou věc uvedla lektorka sílu vitamínu D. „Už máme tvrdá data, že dostatečná hladina vitamínu D nám pomůže zvládnout lépe infekci a zároveň ovlivňuje funkci imunitního systému. Tím, že je polovina října, tak už to déčko nenachytáme ze slunce. Myslím si, že je to vitamín, o kterém má smysl přemýšlet, že ho budeme takzvaně suplementovat, protože většinou nemáme šanci, abychom to z jídelníčku úplně dostali,“ doporučila vitamín D jako doplněk stravy.

Kolik ovoce a zeleniny denně?

Lékařka také zmínila jednoduchou pomůcku ohledně doporučeného denního množství ovoce a zeleniny. „Když se kouknete na svoji ruku, tak to je naše porce, takže zhruba čtyři porce té zeleniny a dvě porce ovoce vám určitě pokryjí hlavně hladinu vitamínu C.“

Zdůraznila také důležitost pravidelného příjmu tekutin a upozornila na pozitivní přínos vývarů během onemocnění a případné nechuti k jídlu. „Víme, že živočišné vývary dělají velmi dobře bakteriím, které nám žijí v tlustém střevě. Když nic, tak si alespoň udělat silný vývar a první dva, tři dny, kdy je vysoká horečka, tak rozhodně alespoň doplňovat tekutinu,“ uvedla a připomněla rovněž příznivý vliv jogurtů a zakysaných produktů na naši střevní mikroflóru a důležitost pestrého jídelníčku.

Na co mají pamatovat rodiče, aby předešli obezitě u dětí?

Na co by podle Skalské měli rodiče pamatovat v souvislosti s aktuálním palčivým problémem, jakým je obezita dětí?

„Víme, kde je velký příjem kalorií, jsou hlavně sladké nápoje. Druhá věc je, že se děti vůbec nehýbou. Úderem čtrnáctého, patnáctého roku je tam obrovský zlom a maximální pohyb je pohyb palcem,“ uvedla Skalská s tím, že myslí pohyb palce po mobilním telefonu.

„Vztah k pohybové aktivitě se u dětí formuje v jednom a ve třech letech, takže začít něco dělat je potřeba hned od začátku a trošku korigovat jídelníček,“ dodala na závěr lékařka, fitness instruktorka a lektorka Marie Skalská.

Tagy: