Roušky venku? Měly by mít jen charakter doporučení, tvrdí imunolog Svoboda

Jaroslav Svoboda

Interview 20.10.2020

Plošných opatření přibývá, od středy si Češi nasadí roušku i venku. Jaká je jejich účinnost, jak posílit imunitu a co opravdu funguje? Na tyto a další dotazy odpovídal v pořadu Interview Martiny Kuzdasové Jaroslav Svoboda z Ústavu imunologie ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Vláda zavedla povinnost zakrytí nosu a úst od středy i venku, někteří lidé však tvrdí, že nošení roušek imunitu naopak oslabuje. Jaroslav Svoboda toto tvrzení vyvrací. „Rouška samozřejmě absolutně neizoluje, ale podstatně redukuje dávku viru, kterou jednotlivý člověk dostane,“ tvrdí.

Rouška je podle něj důležitá, protože redukuje infekční dávku. „Člověk zůstává zdravý, i když se může infikovat. To jsou spíš mladí a zdraví lidé,“ říká. Tito lidé produkují buněčnou imunitu, která se v druhé fázi uplatňujte a brání těžkým průběhům. „Myslím si však, že roušky venku by měly mít charakter doporučení,“ dodává.

Čím víc je chladněji, tím význam roušek narůstá. „Je to logické, vyplývá to z fyziologie viru. Rouška je cesta k vakcíně, pokud se k ní vůbec dopracujeme. Je to podobné jak u HIV, jde o vakcínu, která musí působit na buněčnou imunitu,“ tvrdí.

K ochraně je také třeba mít vybudovaný imunitní systém. K posílení jsou důležité vitamíny. „Jednoznačně vitamín C, kterého by měl denně dospělý člověk sníst minimálně tisíc miligramů,“ říká.

Ještě důležitější je ovšem vitamín D, kterého má většina lidí nedostatek. „Podle mé studie zhruba jedna třetina Pražanů je na dolní hranici hladiny vitamínu D. Lidé ho mají spojený se sluníčkem, ale vitamín D je v rybách,“ dodává.

Pro zajištění imunity je také potřeba klid a odpočinek. „Spánek je pro tělo a imunitu opravdu mimořádně důležitý. Zároveň bych doporučil harmonický způsob života a vyvarovat se zbytečných stresům,“ říká s tím, že to je samozřejmě v dnešní době velmi těžké.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Jaroslavem Svobodou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: