Důležitost imunity v době koronavirové. Které vitamíny mají zásadní vliv?

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger

Zásadní význam vitamínu C

Počasí a výrazné změny teplot jsou zkouškami naší imunity. Mnoho lidí trápí nachlazení typické pro podzimní období. Základem posílení obranyschopnosti je pohyb a dostatek vitamínů. Které z nich jsou skutečně pro posilování imunity prospěšné a jak užitečná je například takzvaná terapie vitamínem C? V pořadu Nový den o tématu pohovořil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

„Multivitamínové přípravky, které jsou k dispozici nejen v lékárně, ale i třeba v nápojích, tak velmi dobře pokryjí tu běžnou denní potřebu vitaminů, pokud nemáme opravdu extrémně pestrou stravu s ovocem, zeleninou a podobně a trochu to podceňujeme,“ uvedl Arenberger.

„Ta běžná potřeba, která se uvádí, je podle pohlaví asi mezi 80, 90, možná 100 miligramů denně. Ještě navíc je ideální, když je ten příjem, nebo to uvolňování třeba z perorálně užívaných preparátů postupné, to znamená, že se nevytvoří takový speciální náraz po vstřebání toho léku, protože vitamín C má tu nevýhodu, že se velice rychle vylučuje ledvinami,“ uvedl dále.

K čemu je infuzní terapie vitaminem C a je účinná?

Infuzní terapie vitamínem C jsou podle něj spíše pro lidi s nádorovým onemocněním. „Tam se předpokládá, že by ten antioxidační účinek mohl chránit ty nenapadené buňky. Myslím si ale, že stoprocentně to potvrzeno není, ale je řada vědců, kteří tuto teorii potvrzují. Ale stejně velká skupina je těch, kteří ji naopak odsuzují a říkají, že to je šarlatánský postup,“ vysvětlil Arenberger.

„Běžné dávky vitamínu C stačí dávat ústy, protože vitamín C se relativně dobře vstřebává, pokud ho už třeba nezlikvidujeme v horkých nápojích. Takový ten horký čaj s citrónem, ten nám dost vitamínu C zničí vlastně v hrnečku,“ upozornil lékař s tím, že by se měl pít zvlášť.

„Krátkodobá terapie vitamínem C by neměla nijak zásadně ubližovat. Spíš je problematičtější a opět diskutované to, že ty extrémně vysoké dávky po dlouhou dobu mohou mít paradoxní účinek a mohou naopak působit oxidačním mechanismem, což znamená, že mohou naopak poškozovat některé buňky.“

Měly by i děti brát nějaké vitaminové doplňky?

„Já myslím, že děti nepotřebují nějak zásadně vitamíny v tabletách, pokud mají zase pestrou stravu –⁠ ovoce, zeleninu a podobně. Pochopitelně v tom chřipkovém období, když jsou třeba ve škole a každý tam kolem kašle, a ještě navíc teď v té koronavirové situaci, tam asi se nic nestane, když jim dáme nějakou stomiligramovou tabletku vitamínu C. Určitě jim neublížíme a může to zvýšit obranyschopnost organismu.“

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou prakticky bezpečné. „Zpracovávání vitamínů rozpustných ve vodě, což je třeba vitamín C, ale také vitamíny B, tam většinou nedochází k předávkování, protože se rychle vylučují tekutinou, tedy močí ven z organismu. Trošku složitější je to u vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Čili to jsou to A, D, E, K –⁠ tam je potřeba ty hladiny hlídat a nepřehánět to třeba s beta karotenem, což je vlastně derivát vitamínu A, který nám potom může vyvolat růžné změny v organismu.“

Na závěr přišla otázka ohledně vitamínu D a zda může pomoci, jak tvrdily některé hlasy, v boji proti koronaviru. „My vitamín D jako dermatologové relativně hodně sledujeme, protože tím, že se člověk chrání proti ultrafialovému záření, což je správné, tak na druhou stranu se nevyrábí tolik vitamínu D z těch různých prekurzorů, které jsou v kůži. A proto je třeba ho doplňovat a hlídat jeho hladiny. A musím říct, že v ČR má populace relativně nízkou hladinu vitaminu D. Opět doporučujeme jíst potraviny, které jsou bohaté na vitamín D, ať jsou to třeba mořské ryby a spousty dalších potravin, které ho obsahují. A pokud se nám to nedaří, tak určitě nic nezkazíme tím, když uděláme přiměřenou suplementaci čili dodávání toho vitaminu D, ať už v kapkách, nebo v kapslích. A občas není špatné požádat svého praktického lékaře, aby nám hladinu vitamínu D zkontroloval,“ uzavřel.

Tagy: