Exotické zahraniční cesty politiků: Pojedou do Thajska či Mexika, rozpočet se ale sníží

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) během zahraničních jednání v Japonsku

Exotické cesty poslanců

Také příští rok se ponese ve znamení exotických zahraničních cest českých poslanců. Podle serveru iDnes zamíří zákonodárci třeba do Asie nebo Jižní Ameriky. Seznam těchto vzdálených destinací už schválil organizační výbor Poslanecké sněmovny.

Exotické Thajsko, hornatá Argentina, na gejzíry bohatý Island nebo zelený Tchaj-wan. Třeba do takových destinací v příštím roce zamíří poslanci, a to nejenom v rámci diplomatických cest. V zahraničí budou domlouvat obchody.

ČTĚTE TAKÉ: Česko může pro Afriku udělat hodně, říká Fiala. Upozornil také na možný problém pro Evropu

„V zahraničních destinacích uspořádáme byznysová fóra, aby mohli podnikatelé cesty využít k navázání kontaktů nebo uzavření smluv,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

„V určitých zemích je velký zájem o české výrobky a o navázání hospodářské spolupráce nebo spolupráci v oblasti vědy. Jedním z příkladů je Mexiko, kam dovážíme umělou inteligenci,“ dodala jeho kolegyně z vedení Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Podle poslance nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Aleše Juchelky se ale ohledně ekonomického přínosu poslední cesta na Tchaj-wan prý příliš nepovedla. „Vidíme, že byla mířena úplně mimo, protože například pověstnou továrnu na baterie postaví Tchajwanci v Německu, ne u nás,“ řekl.

Rozpočet na diplomatické cesty se kvůli ekonomické situaci snížil. „Počet cest pro letošní i příští rok jsme omezili. V příštím roce znovu klesá rozpočet Poslanecké sněmovny na zahraniční cesty, což je součástí úspor,“ uvedl Skopeček.

Třeba premiér Petr Fiala letos zamířil na pracovní cestu nejenom do jihovýchodní Asie. Indonésie buduje nové hlavní město, a právě na jeho výstavbě by se mohly podílet české firmy.

„Vyzvali jsme Českou republiku, aby investovala do nové metropole, především pak do dopravy,“ uvedl indonéský prezident Joko Widodo. V listopadu pak předseda vlády společně s českými podnikateli navštívil Afriku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fialovy portréty v ulicích jako symbol úcty k Česku. Premiér popsal přivítání v Africe

Tagy:
Afrika Argentina Thajsko Island Jan Skopeček Petr Fiala Tchaj-wan Věra Kovářová Česko zahraniční cesta Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR ekonomická situace