Česko může pro Afriku udělat hodně, říká Fiala. Upozornil také na možný problém pro Evropu

Premiér Petr Fiala (ODS) v Národním muzeu v Nairobi (6. 11. 2023)

Exkluzivní rozhovor Sabiny Dračkové s premiérem Petrem Fialou

Pokud Afrika nebude svým obyvatelům dávat alespoň nějakou naději, bude to problém pro Evropu, varoval premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Konkrétně Česká republika podle něj může pro kontinent „udělat hodně“. Zlepšit svůj přístup k tamním státům by však prý měly všechny země Evropské unie. Předseda vlády je na oficiální cestě po afrických státech od 3. do 11. listopadu.

Měli bychom podporovat rozvoj afrických zemí, uvedl Fiala. „Potřebujeme, aby byl africký kontinent stabilní. Ne aby to byly nejisté, rozpadlé země, které nezajistí žádnou perspektivu pro své obyvatele. Lidé tam potřebují naději. Z tohoto hlediska může Česká republika udělat hodně,“ nastínil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bez řidičáku převezl do Německa na třicet migrantů. 15letý pašerák si ale trest odpykat nemusí

„Naše podpora, rozvojová spolupráce nebo pomoc v oblasti zdravotnických technologií a medicíny pomáhá zlepšovat kvalitu života. Musíme se ale soustředit, a to nejen Česká republika, ale i celá Evropská unie, na lepší vztahy s africkými státy. Více poslouchat, jak oni vnímají problémy. Afrika bude podle prognóz brzy nejlidnatějším kontinentem, a pokud nebude dávat vlastním lidem aspoň nějakou naději, bude to pro Evropu problém. Proto je třeba se na to začít dívat jinak a i státy, které se tomu zatím nevěnovaly, se musí o vztahy starat a nějakým způsobem je rozvíjet,“ řekl premiér s tím, že i proto se na cestu do Afriky vydal.

Zrušená cesta do Nigérie

Premiér se v rozhovoru vymezil i proti kritice, která se objevila kvůli zrušení jeho plánované návštěvy Nigérie. Podle některých opozičních politiků či bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (SOCDEM) africký stát zrušením reagoval na gesta české zahraniční politiky. Některé ohlasy hovořily i o diplomatickém fiasku.

„Reakcím se opravdu divím. Myslím, že řada komentářů vychází z toho, že lidé nechápou realitu mezinárodní politiky. Žádný problém ve vztazích, který bychom měli řešit, není. Prostě jsme se nedomluvili na návštěvě v určitém termínu, protože nebyla zajištěna adekvátní reprezentace a program,“ vysvětlil Fiala.

České diplomacie se v tomto ohledu zastal i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Důvod je úplně prozaický. Byla to organizační otázka. Snaha zorganizovat cestu do Nigérie začala čtrnáct dní před jejím možným konáním, a bylo to příliš narychlo. Vyrojila se řada nepodložených spekulací. Žádný politický signál nebo podtext v tom ale nebyl. Mrzí mě, že se to přetáčí až do negativního hodnocení české diplomacie. V případě zahraničních cest věci ne vždy klapnou. Premiér má ambiciózní program, který završuje v Africe. Navštívil řadu zemí a je třeba to jednoznačně označit za úspěch,“ vylíčil pro CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Fiala v Africe uctil památku kontroverzního prezidenta. Respektuji tradice, říká premiér

Tagy: